Foto: DELFI
Lai nodrošinātu 2015. gadā plānoto vērtspapīru emisiju starptautiskajos tirgos, Latvija pilnvarojusi bankas "Natixis", "HSBC" un DNB par emisijas organizētājām, portālam "Delfi" pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

"Pašlaik mēs aktīvi izvērtējam finanšu tirgus notikumus, un ja situācija būs labvēlīga, tad drīzumā var sekot jauna valsts vērtspapīru emisija starptautiskajos tirgos," klāsta finanšu ministrs Jānis Reirs ( V). Potenciālā aizņemšanās varētu būt eiro valūtā, provizoriskie vērtspapīri būtu ar termiņu uz 10 gadiem.

Pagaidām netiek atklāts konkrēts emisijas apmērs, bet FM norāda, ka šogad starptautiskajos finanšu tirgos nav plānots aizņemties tik daudz, cik iepriekšējos gados, kad Latvijai bija jāpārfinansē saņemtie Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda aizdevumi.

Pēc ministrijā teiktā, otrdien jau organizēta globālo investoru uzrunāšana, kuras mērķis ir nodrošināt vērtspapīru investoriem aktuālo informāciju par situāciju Latvijas makroekonomikā, fiskālajā, finanšu un strukturālo reformu jomā.

Valsts kopējo finansēšanas nepieciešamību - valsts pārada pārfinansēšanai un valsts budžeta deficīta segšanai - nodrošina, aizņemoties iekšējos un starptautiskajos finanšu tirgos.

Saskaņā ar Valsts kases operatīvajiem datiem valsts parāds augusta beigās bija 8,1 miljards eiro jeb aptuveni 33% no 2015. gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta.

Jau vēstīts, ka Latvija šā gada 2. janvārī Eiropas Komisijai (EK) pārskaitīja 1,2 miljardus eiro, kas bija lielākā vienā reizē atmaksājamā aizdevuma daļa no savulaik saņemtā starptautiskā aizdevuma.

Nākamā ievērojamā aizdevuma daļa jāatmaksā 2019.gadā - 500 miljoni eiro EK.

Latvija 2014. gadā pēc vairāku gadu pārtraukuma veiksmīgi atgriezās eiro finanšu tirgos, veicot divas emisijas - pērnā gada janvārī tika emitētas septiņu gadu obligācijas viena miljarda eiro apmērā, un aprīlī tādā pašā apmērā tika emitētas 10 gadu obligācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!