Foto: DELFI

Galvenā problēma, kas saistīta ar ģimeņu kreditēšanu, ir to maksātspēja - jaunās ģimenes nevar atļauties dzīvokļus jaunajos projektos, trešdien žurnālistiem norādīja nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.

Vērtējot valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem, Šmits klāstīja, ka tā ir politiķu bezatbildība domāt, kā piešķirt finansējumu cilvēkiem, kas to nevar atļauties.  "Jauna ģimene nevar atļauties dzīvokļus jaunajos projektos," viņš uzsvēra.

Salīdzinot ar sērijveida dzīvokļiem, tā ir cita cenu kategorija  - sērijveida dzīvokļu vidējā cena pērnā gada beigās bija 637 eiro par kvadrātmetru, savukārt jauno projektu dzīvokļu cena bija 1460 eiro par kvadrātmetru. Jauno projektu cenas savukārt nosaka būvniecības izmaksas un citi faktori, un nav prognozējams, ka tās varētu samazināties.

"Problēma ir maksātspējā," atzina "Arco Real Estate" vadītājs, norādot, ka ģimeņu maksātspēja neatļauj pretendēt uz šo programmu.  Līdz ar to politiķiem būtu vairāk jādomā par to, kā nodrošināt valstī stabilitāti un vidējā atalgojuma pieaugumu.

Reklamējot kredītus, tiek atgādināts, ka ir jāizvērtē savas iespējas kredītus atmaksāt, piebilda Šmits teica un uzsvēra, ka "šis ir fantastisks piemērs tam, kā rīkoties nevajadzētu".

Vienlaikus ir daļa cilvēku, kam programma var palīdzēt, un lielāks to īpatsvars ir reģionos, pieļauj "Arco Real Estate".

"Paralēli pirmā mājokļa programmai varētu būt otra programma dzīvokļu īrei," piebilda kompānijas valdes loceklis Māris Laukalējs. Tas ļautu jaunajām ģimenēm dzīvokli īrēt par fiksētu maksu un pakāpeniski plānot izmaiņas.

Šmits arī pauda viedokli, ka ideālā gadījumā par hipotekāro kredītu mājoklim iedzīvotājiem būtu jāsāk domāt 30 gadu vecumā. "Tas ir brīdis, kad tu saproti, kāds ir tavs ienākumu līmenis, uz ko tu vari pretendēt," viņš sacīja. Līdz šim vecumam iedzīvotājiem būtu jātrenējas un jākrāj punkti, atmaksājot mazākus kredītus, piemēram, par datoru.

Jau vēstīts, ka valdība izstrādājusi atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem - "Altum" uz laiku līdz 10 gadiem izsniegs un administrēs galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Galvojuma apmērs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē - no 10% līdz 20% (maksimālais galvojuma apmērs attiecīgi no 10 līdz 20 tūkstošiem eiro).

Sākotnēji valsts programmai piešķīra 332,7 tūkstošus eiro, bet janvāra beigās valdība nolēma papildus novirzīt 635,3 tūkstošus eiro.

Vienīgā banka, kas pašlaik izsniedz hipotekāros kredītus Latvijas ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu, ir banka "Citadele". Pārejās bankas savu darbību programmā apturēja pēc Maksātnespējas likuma grozījumiem, kas tā dēvēto "nolikto atslēgu" principu noteica kā obligātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!