Foto: stock.xchng

Pensiju 3. līmenī veiktās iemaksas šā gada pirmajā pusgadā sasniedza rekordaugstu apmēru - privātajos pensiju plānos tika iemaksāti 27,5 miljoni eiro, kas ir par 51,5% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Pieaugot iedzīvotāju interesei par ilgtermiņa ieguldījumu produktiem un iedzīvotājiem arvien aktīvāk iesaistoties pensiju trešajā līmenī, dalībnieku iemaksas pieauga par 67%. Turpretī darba devēju iemaksas pieauga daudz mazākā mērā - par 4,4%.

Jūnija beigās pensiju plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 305,9 miljonus eiro, pusgada laikā pieaugot par 8,9%.

Vidējais pensiju plānu ienesīgums šā gada pirmajā pusgadā bija 3,3%, un individuāliem plāniem tas bija robežās no 0,4% līdz 9,7%. Atsevišķiem plāniem ienesīguma kāpumu veicināja arī ASV dolāra vērtības pieaugums attiecībā pret eiro pusgada laikā par 8,6%.

Pieaugot pensijas vecumu sasniegušo dalībnieku skaitam, no pensiju plānu kapitāla pusgada laikā tika izmaksāti 11,4 miljoni eiro, kas ir par 20,8% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, tostarp 97,4% tika izmaksāti saistībā ar pensijas vecuma iestāšanos.

Pensiju plānu ieguldījumu struktūrā lielākais īpatsvars bija ieguldījumiem ieguldījumu fondu apliecībās (47%), no kurām 50% fokusējās uz ieguldījumiem akcijās vai to indeksos un 46% - uz ieguldījumiem fiksēta ienākuma instrumentos. Parāda vērtspapīru īpatsvars jūnija beigās veidoja 41%, un 69% no tiem bija valsts vērtspapīri, tai skaitā divas trešdaļas no visiem valsts vērtspapīriem bija Latvijas valsts obligācijas.

Pusgada laikā privāto pensiju fondu portfeļos termiņnoguldījumu bankās īpatsvars samazinājās no 3,5% līdz 3,1%, un arī prasību uz pieprasījumu īpatsvars saruka no 10,1% līdz 7,3%.

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs pusgada laikā būtiski nemainījās; jūnija beigās tas bija 105,6 miljoni eiro, taču šo ieguldījumu īpatsvars kopējā portfelī samazinājās no 37,4% līdz 34,6%.

Kopējais privāto pensiju plāniem pievienojošos dalībnieku skaits pusgada laikā pieauga par 8400 jeb par 3,5% un jūnija beigās sasniedza 244 500, kas ir 24,6% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!