Foto: Publicitātes foto

Ja Saeima līdz šā gada Jāņiem nepaspēs pieņemt likumprojektu paketi, kas izstrādāta, lai reformētu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldību, Latvijas uzņemšana Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) būs jāatliek līdz 2016.gadam.

Par to otrdien, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai sākot skatīt likumprojektu paketi otrajā lasījumā, brīdināja deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP). Viņa vadīja darba grupu, kas izvētīja teju 200 priekšlikumus, kas iesniegti Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumam.

Kalniņa-Lukaševica zināja teikt, ka no valsts budžeta jau ir apmaksāts OECD ekspertu darbs, tostarp valstij piederošo uzņēmumu darbības atbilstības OECD standartiem izvērtējums. Lai Latvija varētu pievienoties OECD 2015.gada pirmajā pusē, ekspertiem izvērtējumu jāpabeidz vēl šogad.

Savukārt, ja 11.Saeima, kas darbu beigs mēnesi pēc oktobrī notiekošajām 12.Saeimas vēlēšanām, likumprojektus savlaicīgi nepieņems, OECD eksperti nevarēs sākt gatavot izvērtējumu, valstij par to būs jāmaksā vēlreiz un Latvijas uzņemšana OECD tiks atlikta uz 2016.gadu, brīdina deputāte.

Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Platonova portālam "Delfi" sacīja, ka no valsts budžeta par OECD ekspertu darbu jau samaksāti aptuveni 100 tūkstoši eiro. "OECD ekspertu darbs ir ļoti dārgs," atzīmē Platonova.

Darba grupā, kas vētīja priekšlikumus, kas iesniegti likumprojektam uz otro lasījumu, vienošanās nav panākta par pārejas perioda noteikšanu lielo valsts uzņēmumu, piemēram, "Latvijas Pasta" un "Latvijas Valsts mežu" pārvaldības reformai atbilstoši jaunā likuma prasībām. Tāpat starp Finanšu, Ekonomikas un pārējo ministriju pārstāvjiem vēl arvien nav panākta vienošanās par iespējamām izmaiņām dividenžu politikā.

"Delfi" jau ziņoja, ka diskusijas par valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformu ilgst jau vairākus gadus. Pērn valdība beidzot akceptēja Ekonomikas ministrijas sagatavoto likumprojektu paketi. Saeima Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumu un to pavadošo likumprojektu paketi pirmajā lasījumā pieņēma pērn septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!