Foto: DELFI

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) virzītos grozījumus noteikumos, kas regulē elektroenerģijas cenu noteikšanu, ražojot elektrību koģenerācijā. Grozījumi paredz lielajām koģenerācijas stacijām vairs nemaksāt tā dēvētos enerģijas komponentes maksājumus.

Tādējādi lielās gāzes koģenerācijas stacijas, kuru uzstādītā elektriskā jauda pārsniedz četrus megavatus, turpmāk saņems tikai fiksētos jaudas maksājumus.

Atbalsts tiks samazināts kā "Latvenergo" termoelektrocentrālēm (TEC), tā arī "Rīgas siltuma" siltumcentrālei "Imanta" un SIA "Juglas jauda", kas pērn kopumā atbalstā saņēma 61,7 miljonus latu, tas ir, teju pusi no kopējā subsidētās elektroenerģijas ražotājiem izmaksātā atbalsta.

"No lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām obligātā iepirkuma ietvaros tiek iepirkta lielākā daļa subsidētās elektrības un attiecīgi arī obligātā iepirkuma ietvaros izmaksātā summa ir ievērojama. Iepriekšējo valdību laikā pieņemto lēmumu dēļ subsīdijas par lielajās koģenerācijas stacijās saražoto elektrību pieaugtu arī nākamgad,"  norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Lai ierobežotu izmaksu kāpumu un samazinātu elektrības cenu pieauguma riskus patērētājiem, atbalsts lielajām koģenerācijas stacijām  tiks samazināts un tādējādi jau no 2014.gada izdosies ietaupīt vismaz 20 miljonus latu gadā, kas ierobežos obligātas iepirkuma komponentes pieaugumu nākotnē, lēš ministrs. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!