Foto: LETA
Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (LAEF) padomes sēdē nolemts par federācijas vadītāju iecelt Andi Kārkliņu, kurš amatā nomainīs iepriekšējo vadītāju Didzi Paleju, portāls „Delfi“ uzzināja LAEF.

LAEF atzīmē, ka federācija pārstāv Latvijas atjaunojamo energoresursu (AER) nozari. Lai nodrošinātu asociāciju līdzsvaru LAEF darbā, katrai AER veidu pārstāvošai organizācijai ir iespēja pārmaiņus vadīt LAEF darbu. Tas tiek realizēts ar valdes priekšsēdētāja amata rotāciju reizi sešos mēnešos.

Kopš LAEF dibināšanas valdes priekšsēdētāja amata pienākumus pildīja Palejs, kurš pamatā darbojās biomasas segmentā. Savukārt 8. oktobra LAEF padomes sēdē vienbalsīgi tika nolemts, ka uz nākamo posmu valdes priekšsēdētāja amata pienākumus pildīs Kārkliņš, kurš galvenokārt darbojas biogāzes segmentā.

„Katra AER asociācija var deleģēt savu pārstāvi LAEF darbības nodrošināšanai un līdz ar to uzlabot kopīgo sadarbību. Vienlaikus LAEF savā darbībā īpašu uzmanību pievērš visu AER veidu līdzvērtīgai pārstāvībai, jo nozare kopumā ir nonākusi politiskās krīzes apstākļos. Andis Kārkliņš ir daudz strādājis pie biogāzes izmantošanas sekmēšanas lauksaimniecības sektorā, tādējādi veicinot AER integrēto lomu Latvijas tautsaimniecībā kopumā, un varēs sekmīgi pārņemt nozares vispārējo vadību," norāda līdzšinējais LAEF valdes priekšsēdētājs Palejs.

Kārkliņš savu profesionālo izglītību ieguvis Latvijas Lauksaimniecības Universitātē. Jau 30 gadus viņš aktīvi darbojas biogāzes nozarē, sākot ar vairāku biogāzes pilotprojektu īstenošanu, dalību starptautiskos pētījumos par biogāzes ieguves iespējām Latvijā, dažādām ar vides aizsardzību saistītām tēmām, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām. Kārkliņš ir arī Latvijas Biogāzes asociācijas valdes priekšsēdētājs.

„Turpmāko mēnesi notiks intensīvs un nopietns darbs, lai skaidrotu šā brīža faktisko situāciju AER nozarē Saeimas deputātiem, kā arī sabiedrībai kopumā. Diemžēl nepilnīgas vai maldinošas informācijas rezultātā Ekonomikas ministrijai ir izdevies virzīt uz priekšu AER nozari graujošas iniciatīvas - grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, grozījumus Dabas resursu nodokļa likumā un Subsidētās elektroenerģijas nodokļa likumu. Visiem minētajiem tiesību aktu projektiem nav pienācīga ietekmes izvērtējuma, tie nav balstīti uz ekonomisku pētījumu rezultātiem un nekādā veidā pēc būtības neatrisinās elektroenerģijas izmaksu pieaugumu. Ir sagaidāms, ka šādas iniciatīvas nodarīs neatgriezenisku kaitējumu Latvijas tautsaimniecībai, iznīcinot AER iedīgļus Latvijā un vienlaikus radot lielāku atkarību no Krievijas importētās gāzes," skaidro Kārkliņš, LA

LAEF apvieno visas Latvijas atjaunojamo energoresursu nozares vadošās asociācijas. Tās mērķis ir saskaņot dažādu AER apvienojošu nevalstisko organizāciju darbību, paust vienotu nozares viedokli, kā arī pārstāvēt nozari attiecībās ar valsts un pašvaldību institūcijām.

LAEF ietilpst Latvijas ilgtspējīgas attīstības institūts, Atjaunojamās enerģijas konfederācija, Latvijas Bioenerģijas asociācija, Latvijas biogāzes asociācija, Latvijas biomasas asociācija LATBIO, Mazās hidroenerģētikas asociācija, Vēja enerģijas asociācija, Vēja elektroenerģijas ražotāju savienība, kā arī Saules enerģijas asociācija.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!