Foto: PantherMedia/Scanpix

Svaigākie Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes cipari sagādājuši zināmu patīkamu pārsteigumu, norāda "CBL Asset Management" (iepriekš "Citadele Asset Management") Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes provizorisko novērtējumu iekšzemes kopprodukta izaugsme 2015. gada otrajā ceturksnī gada izteiksmē ir paātrinājusies līdz 2,7% salīdzinājumā ar vidēji 2% pieaugumu iepriekšējo divu ceturkšņu laikā. Ceturkšņa ietvaros ekonomikas izlaide ir augusi par 1,2%, kas ir straujākais kāpums nepilnu divu gadu laikā.

"Kaut arī detalizēti iekšzemes kopprodukta dati būs pieejami tikai nākamajā mēnesī, pašreizējās indikācijas liecina, ka pēc salīdzinoši haotiskiem rezultātiem šā gada pirmajā ceturksnī sektoru dinamika otrajā ceturksnī ir kļuvusi vienmērīgāka. Apstrādes rūpniecības sektors acīmredzot otro ceturksni pēc kārtas ir bijis starp ekonomikas izaugsmes dzinējiem, ko sekmēja arī "KVV Liepājas metalurga" darbības atsākšana. Pateicoties uzlabojumiem mājsaimniecību finanšu stāvoklī, saglabājas veselīgs iekšējā pieprasījuma atbalsts ekonomikas izaugsmei. Tirdzniecības sektora apgrozījums 2015.gada otrajā ceturksnī gada griezumā ir palielinājies par vidēji 4%, arī pārējie pakalpojumu sektori ir auguši atbilstoši par 3%," skaidro Striževska.

Pakāpeniskie uzlabojumi ārējā klimatā, it sevišķi Eiropā, cerams, sniegs pozitīvo impulsu arī Latvijas ekonomikas attīstībai gada otrajā pusē, prognozē ekonomiste.

"Tajā pašā laikā netrūkst arī lejupvērsto risku izaugsmei. Kaut arī Grieķijas kārtējā parādu krīzes epizode ir beigusies, tā tuvāko mēnešu laikā varētu negatīvi atbalsoties Eirozonas valstu noskaņojuma rādījumos. Savukārt naftas cenu un rubļa vērtības krituma tendences atsākšanās, ja tā izrādīsies noturīga, draud padziļināt Krievijas ekonomikas lejupslīdi," skaidro Striževska.

Banka "Citadele" atstāj savu prognozi nemainīgu, paredzot, ka Latvijas IKP pieaugums 2015.gadā saglabāsies 2-2,5% apgabalā, piebilst Striževska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!