Foto: PantherMedia/Scanpix

Baltijas valstīs celtniecības uzņēmumi joprojām ir starp lielākajiem apdrošināšanas atlīdzību pieprasītājiem un nozare joprojām pārdzīvo savu ne labāko laiku, informē kredītrisku apdrošinātājs "Coface".

Savukārt uzņēmumu bankrotu statistika Polijas būvniecības nozarē liecina, ka izšķirošais punkts ir sasniegts un būvniecība , kurai bija viens no augstākajiem bankrotu skaita rādītājiem 2010.-2012.gados, pašreiz uzrāda visstraujāko uzlabojumu maksātnespēju skaita ziņā.

"Pašreiz būvniecībā ir neaktīvā sezona, kā tas ir ziemas mēnešos, bet jebkurā gadījumā nozarē ir vērojama stagnācija un zemi apgrozījumi, salīdzinot ar ekonomiskās izaugsmes gadiem. Latvijā celtniecības nozare pat ir sliktākā stāvoklī nekā Lietuvā, par to liecina fakts, ka mēs Latvijā no būvkompānijām saņemam par 30% vairāk apdrošināšanas atlīdzību pieprasījumu nekā Lietuvā," uzsver "Coface" direktors Baltijas valstīs Mantvids Stareika.

Pēc Krievijas rubļa devalvācijas uzturēšanās atļauju ietekme uz Baltijas nekustamā īpašuma tirgus attīstību ir savu lomu zaudējusi. Tie Krievijas pircēji, kas varēja atļauties iegādāties nekustamo īpašumu Latvijā vai Lietuvā, to ir jau izdarījuši, un, pēc "Coface" datiem, šobrīd darījumi tikpat kā nenotiek. Latvijā un Lietuvā būvniecības nozare cieš arī no nepietiekošā valsts iepirkumu apjoma, kā arī neefektīvas padomju laiku mājokļu renovācijas politikas.

Būvniecības sektors Eiropā dala pirmo vietu ar metālrūpniecību izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību ziņā.

"Tā kā šīs biznesa nozares ir cieši saistītas, droši varam teikt, ka, neskatoties uz uzlabojumiem Polijā un vēl atsevišķās valstīs, celtniecības nozare kopumā Eiropā joprojām ir "Top 1" nozare maksātnespēju skaita ziņā," stāsta "Coface" pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!