Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs šodien tikšanās laikā pievērsušies Latvijas gāzes tirgus liberalizācijas jautājumam, un Latvijas premjers solījis respektēt ar "Latvijas Gāzes" (LG) privatizācijas līgumu valsts uzņemtās saistības.

Šī jautājuma pārrunāšanas iniciatore bijusi Krievijas puse un pārrunās pieaicināts arī kompānijas "Gazprom" prezidents Aleksejs Millers, aģentūrai LETA pastāstīja premjers. Dombrovskis sarunā uzsvēris, ka Latvija respektē tās saistības, kuras ir uzņēmusies ar LG privatizācijas līgumu, un ir gatava konstruktīvām sarunām ar LG akcionāriem, lai atrastu sabalansētu un pārdomātu risinājumu.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība vēl nav izšķīrusies par kādu no gāzes tirgus liberalizācijas modeļiem, ko no mūsu valsts prasa Eiropas Savienības (ES) direktīvas. Problēmas rodas, jo ES prasa gāzes tirgus liberalizāciju vēl pirms LG monopolstāvokļa beigām, kas privatizācijas līgumā paredzēts 2017.gadā. Ekonomikas ministrijai ir uzdots turpināt padziļināti analizēt dažādu risinājumu priekšrocības un trūkumus.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība pievērsta ekonomiska rakstura jautājumiem un abu valstu potenciālajai sadarbībai dažādās jomās, piemēram, transporta nozarē apspriestas iespējas attīstīt Rietumu-Austrumu dzelzceļa koridoru, bet lauksaimniecības jomā runāts par produkcijas noieta tirgus jautājumiem, piemēram, par dzīvo cūku eksporta atsākšanas iespējām, kas tika pārtraukts, kad vietām Latgalē tika konstatēta saslimstība ar cūku mēri.

Kopumā vērtējot tikšanos ar Medvedevu, Dombrovskis atzina, ka saruna bijusi ļoti konstruktīva. Latvijas politiķis pauda cerību, ka tā dos turpmāku stimulu abu valstu sadarbības attīstībai. "Jāatzīst, ka ekonomiskā sadarbība pēdējā gada laikā ir labi attīstījusies. Pašreiz būtu svarīgi šo pozitīvo dinamiku noturēt," sacīja Dombrovskis.

Par abu valstu politiskajām attiecībām tikšanās laikā neesot runāts, jo galvenās bijušas ekonomiskās attiecības.

Dombrovskis tikšanās laikā uzaicinājis Krievijas premjeru apmeklēt Latviju. "Medvedeva kungs bija atvērts šim uzaicinājumam," uzskata Dombrovskis, taču viņš nevarēja nosaukt konkrētu laiku, kad Medvedevs varētu ierasties Latvijā, jo šāda vizīte prasa rūpīgu sagatavošanos, lai būtu piepildīta ar saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!