Foto: Europa.eu

Eiropas Komisija (EK) trešdien paziņojusi, ka plāno izveidot īpašu prokuratūru, lai cīnītos pret krāpšanu un citiem noziegumiem, kas attiecas uz Eiropas Savienības (ES) budžeta līdzekļiem.

Eiropas Prokuratūrai būs pilnvaras tieši darboties dalībvalstu teritorijās, veicot izmeklēšanu, ierosinot tiesisko vajāšanu un saucot tiesas priekšā ES budžeta līdzekļu izšķērdētājus.

Ieceres mērķis ir "būtiski uzlabot nodokļu maksātāju naudas aizsardzību un efektīvi cīnīties ar krāpšanu, kas saistīta ar ES fondiem", teikts EK prezidenta Žozē Manuela Barrozu izplatītajā paziņojumā.

Šobrīd ES budžets veido aptuveni 130 miljardus eiro, un tiek lēsts, ka krāpšanas rezultātā ik gadu tiek zaudēti 500 miljoni.

ES tieslietu komisāre Vivjena Redinga uzsvērusi, ka pret krāpšanu nedrīkst būt nekādas iecietības.

"Teiksim skaidri, ja mēs, ES, neaizsargāsim savu federālo budžetu, neviens to mūsu vietā nedarīs," atzina Redinga.

EK norāda, ka, izmeklējot lietas, kas saistītas ar ES līdzekļu izšķērdēšanu, situācija bloka teritorijā ir ļoti nevienmērīga.

"Daudzās lietās tiesiskā vajāšana vispār nenotiek, ļaujot krāpniekiem izkļūt sveikā, izmantojot spraugas likumos, un piesavināties pilsoņu naudu," uzsver Komisija.

Tiek plānots, ka Eiropas prokuratūra sāks darbu 2015.gada 1.janvārī, taču iecerei vēl nepieciešams visu 28 dalībvalstu un Eiropas Parlamenta apstiprinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!