Foto: Shutterstock

Ekonomikas ministrija (EM) pauž aizdomas par krāpšanos Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētajā programmā par nodarbināto apmācībām.

Lai mazinātu krāpšanās riskus, ministrija piedāvā veikt grozījumus naudas sadales programmu regulējošajos noteikumos. Noteikumu grozījumu anotācijā EM informē, ka 2016. gada jūnijā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) noslēdza līgumus ar finansējuma saņēmējiem - kopumā desmit biedrībām - par ES fondu finansēta pasākuma "Atbalsts nodarbināto apmācībām" īstenošanu. Projekts tiek īstenots no 2016. gada jūlija.

Laika periodā no 2016. gada septembra līdz 2017. gada februārim CFLA un Finanšu ministrija (FM) veica 41 nepieteikto pārbaudi apmācību īstenošanas vietā, no tām septiņas pārbaudes noslēdzās ar rezultātu - "ar iebildumiem", bet četras pārbaudes beidzās vērtējumu - "negatīvs".

Visbiežāk konstatēts, ka apmācību telpā neatrodas apmācāmie, bet tikai pasniedzējs, daļa no apmācāmajiem ierodas apmācību telpās pēc CFLA vai FM pārstāvju ierašanās, tāpat nav ievērotas publicitātes un vizuālās identitātes prasības apmācību materiālu noformējumā.

Minētais EM liek secināt, ka veids, kādā notiek apmācību dienas organizēšana, iespējams, praktiski tām nenotiekot, ir aprobēts un nav iespēju pārbaudēs apmācību īstenošanas vietās ievākt pietiekamus pierādījumus, lai aizdomas par krāpšanu varētu pierādīt, un tiktu ierosināts kriminālprocess.

Šā gada 30. janvārī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) telpās notika mazo un vidējo uzņēmumu padomes sēde, kurā piedalījās FM pārstāvis. Tās laikā komersanti sniedza informāciju, ka apmācību programmas ietvaros apmācību sniedzēji sazinās ar komersantiem un piedāvā iesaistīties ES līdzfinansētajā projektā, to neīstenojot, bet 70% no projekta kopējās summas atmaksājot pasniedzējam atpakaļ.

FM vērsās pie LTRK biedriem ar aicinājumu ziņot tiesībsargājošajām iestādēm un CFLA par krāpnieciskiem gadījumiem ES fondu projektu īstenošanā.

Ņemot vērā iespējamos krāpšanās gadījumus un esoša regulējuma nepilnības, EM iesniegusi saskaņošanai grozījumus minētās mācību atbalsta programmas noteikumos, paredzot tiesības finansējuma saņēmējiem vienpusēji atkāpties no līguma ar apmācību sniedzēju un paplašinot sadarbības iestādes tiesības pirmo reizi izteikt brīdinājumu negodprātīgajiem apmācību sniedzējiem un otro reizi izslēgt šos apmācību sniedzējus un apmācītos komersantus no turpmākās dalības pasākuma "Atbalsts nodarbināto apmācībām" projektos.

Jau ziņots, ka 2016. gada janvārī Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) izsludināja atklātu projektu iesniegumu atlasi biedrībām par apmācību organizēšanu nodarbinātajiem, kurā pirmajā kārtā pieejami deviņi miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Maksimālais ERAF finansējums vienam projektam ir 900 000 eiro.

Minētās aktivitātes ietvaros CFLA noslēdza līgumus ar vairākām biedrībām - Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociāciju, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociāciju, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju, "Zaļās mājas", Latvijas Logu un durvju ražotāju asociāciju, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociāciju, Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociāciju, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju un Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!