Eiropas Parlamenta (EP) Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komiteja otrdien noraidīja Eiropas Komisijas (EK) ierosināto kompromisu, kas ļauj dalībvalstīm izlemt, vai importēt ģenētiski modificētu pārtikas produktus un lopbarību.

47 komitejas locekļi noraidīja EK ierosinājumu, bet trīs to atbalstīja. Tomēr komiteja noraidīja šo rosinājumu tehnisku, ne veselības un drošības apsvērumu dēļ.

Komitejas "locekļi bažījas, ka priekšlikums var izrādīties nerealizējams, kas var novest pie robežkontroles atjaunošanas starp ģenētiski modificētus organismus (ĢMO) atbalstošām valstīm un to pretiniecēm", norādīts komitejas paziņojumā

"Liels vairākums komitejā nevēlas apdraudēt iekšējo tirgu," uzsvēra komitejas priekšsēdētājs Džovanni la Via no Itālijas.

"Mēs uzskatām, ka esošajam regulējumam vajadzētu palikt spēkā, un dalībvalstīm vajadzētu pildīt savas saistības un pieņemt lēmumu kopīgi Eiropas Savienības (ES) līmenī, nevis ieviest aizliegumus nacionālā līmenī," viņš piebilda.

Ja priekšlikums tiks noraidīts arī EP plenārsesijas balsojumā oktobra beigās, pašlaik spēkā esošie noteikumi paliks nemainīgi - ĢMO izplatīšanas atļauja vai aizliegums tiek apstiprināti ar dalībvalstu vairākuma balsojumu.

EK šo rosinājumu ļaut dalībvalstīm izlemt jautājumu par ģenētiski modificētu pārtikas produktu un lopbarības importēšanu izteica aprīlī.

Pret šo ierosinājumu, ko var uzskatīt par kompromisu, nostājas ĢMO kritizētāji, kuriem ir viedoklis, ka tas pavērs iespējas šiem organismiem nonākt ES tirgū ASV pārtikas ražošanas grupu interesēs. Tomēr šo ierosinājumu kritizē arī ASV un tas pārtikas ražotāji, norādot, ka ierosinājums grauj ES vienoto tirgu, kurā jābūt brīvai produktu plūsmai..

Šobrīd, ja ĢMO ES ir atzīts par veselībai nekaitīgu, tas teorētiski var tikt audzēts vai importēts tās teritorijā.

Tomēr pret ģenētiski modificētiem produktiem visās 28 ES dalībvalstīs valda plaši izplatīts aizdomīgums.

Ģenētiski modificēti kultūraugi vairākkārt ir saņēmuši drošības apstiprinājumus un lielos apmēros tiek ievesti blokā dzīvnieku barošanai.

Janvārī EP atbalstīja tiesību aktu, kas ļauj ES dalībvalstīm ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu augu kultivēšanu savās teritorijās, pat ja to būs atļāvusi ES.

Pagājušajā nedēļā EK informēja, ka 19 ES dalībvalstis, tostarp Latvija un Lietuva, ir aizliegušas ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) kultivēšanu visā savā teritorijā vai tās daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!