Foto: LETA

Valsts kontrole un Valsts ieņēmumu dienests (VID) veicis pārbaudes saistībā ar starptautiskās izstādes "Expo Milano 2015" projektu, un noziedzīgus nodarījumus nav konstatējusi, portālam "Delfi" pavēstīja komandītsabiedrības "Expo 2015" komunikācijas konsultante ​Dagnija Lejiņa.

Pēc viņas teiktā, valdībā iesniegtajā ziņojumā par "Expo Milano 2015" projekta izbeigšanu Ekonomikas ministrija (EM) "atkārtoti turpina izplatīt sagrozītu informāciju un nepatiesus faktus".

"Ne Valsts kontrole, kas veica pārbaudi EM, ne VID, kas pēc ministrijas ierosinājuma veica pārbaudi komandītsabiedrībā "Expo 2015", nav konstatējuši krāpniecību vai naudas līdzekļu nelietderīgu tērēšanu kā publiski turpina apgalvot EM," teikts paziņojumā.

Tikmēr komandītsabiedrība tiesā iesniegusi jaunu prasību pret EM par neapmaksātajiem producēšanas pakalpojumiem 106,8 tūkstošu eiro apmērā un nelikumīgi pieprasīto bankas garantiju 308,3 tūkstošu eiro apmērā. Tādējādi kopumā komandītsabiedrības prasība pret EM pašlaik ir 464,7 tūkstošu eiro apmērā, prasībā iekļaujot zaudējumus un likumiskos procentus.

Valsts kontrole šā gada sākumā veiktajā revīzijā EM par "Expo" projektu ir konstatējusi faktus, kas norāda uz apstākļiem, ka iestādes mērķi un uzdevumi nav sasniegti ar iespējami mazāko finanšu līdzekļu izlietojumu vai līdzekļi ir izlietoti neatbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Budžeta līdzekļi esot nelietderīgi izlietoti, jo EM būtiski novilcināja svarīgāko aktivitāšu izpildi un nenodrošināja pietiekamas kontroles procedūras, kā arī sagatavoja nekvalitatīvus dokumentus.

Tikmēr Valsts kontroles sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa – Milzarāja portālam "Delfi" pavēstīja, ka Valsts kontrole ir veikusi noteiktas pārbaudes saistībā ar budžeta līdzekļu izlietošanu, gatavojoties dalībai "Expo", tomēr tā nav bijusi atsevišķa un šim darījumam veltīta revīzija. 

Valsts kontrole pārbaudi veikusi, revidējot EM 2014. gada pārskata sagatavošanas pareizību, un šādās revīzijās pamatā tiek vērtēta darījumu uzskaites pareizība, skaidro Valsts kontrole. 

"Tomēr arī ierobežota apjoma atbilstības pārbaužu veikšana Valsts kontrolei ļāva konstatēt iespējamu EM atbildīgo amatpersonu bezdarbību, nenodrošinot Latvijas paviljona būvniecībai nepieciešamo laiku un noslēdzot valsts interesēm neatbilstošu līgumu par Latvijas paviljona tehniskā projekta izstrādi, kas izraisīja valsts budžeta līdzekļu nelietderīgu izlietojumu 1,317 miljonu eiro apmērā," atgādina kontrolieri.

"Valsts kontrole revīzijā nav vērtējusi komandītsabiedrības rīcību un tādējādi nevar izteikt viedokli par to, kāds ir bijis tās amatpersonu "ieguldījums" iepriekš aprakstītās situācijas iespējamā veicināšanā vai novēršanā," uzsver Valsts kontrole, atgādinot arī par vēršanos Ģenerālprokuratūrā.

Savukārt VID pēc EM ierosinājuma maijā veica pārbaudi komandītsabiedrībā "Expo 2015".

VID pārbaudīja visu komandītsabiedrības izdevumu atbilstību un vienīgais pārkāpums tika saņemts par 15 dienu laikā grāmatvedībā neiegrāmatotiem rēķiniem. "Šādi slēdzieni ir klajā pretrunā ar EM apgalvojumiem par to, ka komandītsabiedrība ir it kā "nelietderīgi iztērējusi" projekta naudu un, ka "vairāk nekā 91% no veiktajiem maksājumiem (777,7 tūkstoši eiro no 851,9 tūkstošiem eiro) ir uzskatāmi par nepamatoti veiktiem"," norāda komandītsabiedrība.

Tikmēr EM prettiesiski saņēmusi bankas garantiju 307,5 tūkstošu eiro apmērā, ko izpildītājam bija jānodrošina pirms līgumu stāšanās spēkā, uzsver "Expo 2015".

"Ar šādām darbībām EM atklāti parāda savu nevēlēšanos saistības risināt tiesiskā veidā un radošā komanda samaksu par padarīto tagad varēs gaidīt vairāku gadu tiesāšanās ceļā," klāsta komandītsabiedrība. Turklāt EM vadības darbības rada papildu zaudējumus vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā, ko veido procenti no nelikumīgi pieprasītās bankas garantijas, neapmaksātajiem rēķiniem un tiesāšanās izdevumiem.

"Diemžēl redzams, ka EM vadības centieni par katru cenu atrast vainīgos pat tur, kur tos nevar atrast, novērš uzmanību no patiesajiem projekta kaitniekiem un zaudējumu radītājiem. Veidot komisijas un rakstīt atzinumus par komandītsabiedrību, nepavaicājot nevienu jautājumu tās dalībniekiem, nerada ne mazāko uzticību šiem atzinumiem," teikts paziņojumā, uzsverot, ka arvien skaidrāk iezīmējas ministrijas vadības vēlme par katru cenu atrast kādu vainīgo, lai pašiem nebūtu jāatbild par pārtraukto projektu.

"Tas ir barbarisks veids, kā tiesiskā un demokrātiskā valstī risināt savstarpējās attiecības," uzsver "Expo 2015".

Jau vēstīts, ka valdība 27.janvārī atbalstīja EM ierosinājumu pārtraukt izstādē "Expo Milano 2015". Līdz ar to 2015.gadā valsts budžetā varētu ietaupīt aptuveni 3,3 miljonus eiro, bet 2016.gadā - 0,16 miljonus eiro.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo līdz izstādes atklāšanai atlikušais laiks EM ieskatā nebija pietiekams kvalitatīva projekta sagatavošanai.

Vēlāk EM atteicās norēķināties ar "Expo 2015" par paveikto, norādot, ka iesniegtajos rēķinos nav atspoguļota patiesa veikto darbu vērtība un patiesi veiktie darbi. Lai atgūtu līdzekļus, komandītsabiedrība vērsusies tiesā.

Par notikušo EM divas amatpersonas atbrīvotas no darba, vēl viena amatpersona pazemināta amatā uz gadu, bet citai amatpersonai izteikts aizrādījums.

Latvijai izstādē bija atvēlēts 1147 kvadrātmetru apbūves gabals, kurā sākotnēji bija plānots būvēt paviljonu, kas aizņemtu 600 kvadrātmetru.

"Expo Milano 2015" notiek no šā gada 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijā, Milānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!