Foto: Shutterstock
Pagājušajā gadā pozitīvu lēmumu par ienākšanu Latvijā pieņēmuši kopumā 33 ārvalstu uzņēmumi, - liecina Latvijas Investīciju attīstības aģentūras apkopotā informācija.

Šiem investoriem ienākot Latvijā, plānotais jauno darba vietu skaits ir 1601, savukārt plānotais investīciju apjoms - 81,23 miljoni eiro.

Salīdzinājumā ar 2012.gadu ārvalstu investoru skaits Latvijā ir divkāršojies - 2012.gadā pozitīvu lēmumu par investēšanu Latvijā pieņēma 15 ārvalstu uzņēmumi, radot 1249 darba vietas, bet investīciju apjoms bija 33,6 miljonu latu apmērā.

Uzņēmumi, kas nolēmuši ienākt ar investīcijām, ir no dažādām nozarēm. Piemēram, kāds Ukrainas-Kipras kopuzņēmums plāno realizēt viesnīcu ķēdes būvniecību. Jau patlaban šajā projektā ir ieguldīti 12 miljoni eiro, un vēl plānots ieguldīt aptuveni 35 miljonus eiro. Kopumā šis uzņēmums plāno radīt 250 jaunas darba vietas.

Kāds vācu uzņēmums pieņēmis lēmumu Latvijā izveidot ražotni, kurā ražos produktus uz nanotehnoloģiju bāzes, ko izmanto, piemēram, ceļu pārklājumiem. Tikmēr uzņēmums "VDL Group" Jelgavā atvērs autobusu komplektēšanas ražotni. Bet Lielbritānijas uzņēmums "Astrosat" Ventspilī ir sācis jaunu sadarbības projektu satelītu datu analizēšanas jomā. Kompānija piedāvās dažādus pakalpojumus gan satelītu datu analizēšanā, gan izstrādājot jaunus zinātniskās izpētes produktus.

Komentējot pagājušā gada rezultātus, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien žurnālistiem atzina, ka pagājušais gads investīciju jomā ir bijis pietiekami sekmīgs. Vienlaikus gan pastāv problēmas saistībā ar jaunu investoru ienākšanu Latvijā - kvalitatīva darbaspēka trūkums.

Savukārt ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) norādīja, ka, apkopojot investīciju rezultātus pagājušajā gadā, var secināt, ka krīze ir pārvarēta arī šajā jomā. Iepriekšējos gados investoriem bija liela interese par Latviju, taču daudzi tomēr izvēlējās neinvestēt, pagājušajā gadā bija gan liela interese, gan arī rezultāti. Jo īpaši pozitīvi ir vērtējams, ka Latvijā papildus investīcijas veic jau esošie investori, kas nozīmē, ka viņi uzticas Latvijas ekonomikai. "Ja vēsturiskie investori veic papildu investīcijas, tas nozīmē, ka šajā jomā viss ir kārtībā," teica ministrs.

Arī Pavļuts kā galvenos šķēršļus investoru ienākšanai Latvijā minēja atbilstošu speciālistu trūkumu, piemēram, inženierzinātnēs. Esot ļoti grūti pārliecināt atsevišķus investorus ienākt Latvijā, ja ir acīmredzams inženieru trūkums.

Tomēr pēc Latvijas Investīciju attīstības aģentūras direktora Andra Ozola teiktā, defektu ir izdevies pārvērts par efektu, Latvijai piesaistot uzņēmumus, kas nodarbojas ar dalīto pakalpojumu sniegšanu. Šie uzņēmumi spēj nodarbināt lielu skaitu vienas profesijas pārstāvju, piemēram, grāmatvežus. Latviju šādi dalīto pakalpojumu centru uzņēmumi izvēlas lēto izmaksu dēļ. Piemēram, mazākas investīcijas ir jāveic infrastruktūrā, jo Latvijā pirms dažiem gadiem sacelts daudz biroju ēku, klāstīja Ozols.

Arī šā gada sākumā Latvijā ienāks kāds ASV uzņēmums, kas izveidos dalīto pakalpojumu centru. Pagaidām gan Ozols atturējās nosaukt šo uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!