Foto: Shutterstock

Saistībā ar Krievijas noteikto embargo nodokļu samaksas termiņu pagarināt lielākoties lūdz uzņēmumi, kuru darbības veids saistīts ar transporta pakalpojumiem, gaļas produktu ražošanu, piena pārstrādi un siera ražošanu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļā portālu "Delfi" informēja, ka embargo dēļ VID ir pārskatījis uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumus 20 nodokļu maksātājiem, 21 uzņēmums ir saņēmis atļauju sadalīt nodokļu samaksu termiņos pēc vispārējā regulējuma, bet piecos gadījumos VID ir sadalījis nodokļu samaksu pēc jaunās likuma normas.

Apkopotā informācija par VID nodokļu nomaksas atbalsta pasākumiem Krievijas embargo skartajiem uzņēmumiem liecina, ka visi faktori ir savstarpēji cieši saistīti - savos iesniegumos uzņēmumi norāda, ka politiskā situācija un sankcijas būtiski ietekmē kompāniju naudas plūsmu un debitoru naudas plūsmu, un tādēļ samazinās preču un pakalpojumu cenas tirgū un uzņēmumu ienākumi.

Kopumā no šā gada augusta līdz 1.oktobrim VID saņēmis 33 iesniegumus no 27 uzņēmumiem par  nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu. Pēc vispārējā regulējuma VID pieņēmis 21 pozitīvu lēmumu, seši iesniegumi ir atsaukti, bet viena lēmuma pieņemšana ir atlikta līdz VID ģenerāldirektora lēmuma pieņemšanai audita lietā.

Piecos gadījumos VID atteicis sadalīt termiņos nodokļu samaksu. Atteikumu iemesli ir nodokļu maksātāju nodokļu parādi, iepriekš piešķirto termiņa pagarinājumu grafiku neievērošana, kā arī nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas termiņu neievērošana, klāsta VID.

Savukārt no 1.oktobra, kad spēkā stājās jauna likuma norma par nodokļu maksājumu sadalīšanu termiņos vai parādu samaksas atlikšanu uz laiku līdz pieciem gadiem embargo dēļ, līdz 22.decembrim VID saņēmis 12 iesniegumus no astoņiem nodokļu maksātājiem. Tostarp vienā iesniegumā lūgts pārskatīt iepriekš pieņemto VID lēmumu un sadalīt nodokļu samaksu pēc jaunās normas.

Uzņēmumu, kas lūdz "nodokļu brīvdienas", nodarbošanās ir saistīta ar kravu pārvadājumiem pa autoceļiem, gaļas un mājputnu gaļas produktu ražošanu, gaļas pārstrādi un konservēšanu, piena pārstrādi un siera ražošanu, un citām transporta palīgdarbībām, min VID. Līdz 22.decembrim VID bija pieņēmis septiņus pozitīvus lēmumus, divi iesniegumi ir atsaukti, bet trīs iesniegumi vēl tiek izskatīti.

VID arī atgādina, ka nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma - "nodokļu brīvdienu" piešķiršana neatbrīvo uzņēmumu no nodokļu saistībām, un, iestājoties nodokļu samaksas termiņiem, var rasties likviditātes problēmas arī nākotnē. "Nodokļu maksātāji iespēju robežās cenšas mobilizēt resursus nodokļu nomaksai vai izmanto nodokļu samaksas termiņa pagarinājumus uz laiku līdz vienam gadam pēc vispārējās normas," atzīst VID.

Jau vēstīts, ka Krievijas noteikto sankciju dēļ no 2014.gada augusta uzņēmumi var pretendēt uz nodokļu samaksas termiņa pagarināšanu, kā arī aprēķināto uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumu pārskatīšanu.

Lai īpaši atbalstītu tos nodokļu maksātājus, kuri cietuši Krievijas noteikto ierobežojumu Latvijas lauksaimniecības produkcijas importam dēļ, Saeima 18.septembrī pieņēma likuma grozījumus, nosakot VID tiesības sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz pieciem gadiem nokavēto nodokļu maksājumu samaksu, ja termiņa nokavējums radies Krievijas noteiktā ierobežojuma Eiropas Savienības produkcijas importam dēļ. Likums stājās spēkā 2014.gada 1.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!