Foto: stock.xchng

No šā gada 1.septembra Eiropas Savienības (ES) teritorijā uzņēmēji vairs nevarēs ražot un tirgot 40 un 25 vatu kvēldiega spuldzes, portāls „Delfi” uzzināja Ekonomikas ministrijā (EM).

Iedzīvotāji varēs iegādāties šādas  kvēlspuldzes un citas mazāk efektīvās spuldzes, tikmēr, kamēr tās vēl ir pieejamas veikalos un noliktavās, jo Eiropas Komisijas (EK) regula par spuldžu ražošanas pārtraukšanu neuzliek iedzīvotājiem vai arī uzņēmējiem pienākumu nomainīt jau lietošanā esošās spuldzes ar energoefektīvākām. 

Kā ziņots, 2009.gada 13.aprīlī spēkā stājās EK regula par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas īstenošanu attiecībā uz mājsaimniecībā izmantojamām kliedētās gaismas lampām, kas paredz pakāpenisku kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšanu.

Regulas prasības tiek ieviestas pakāpeniski jau no 2009.gada 1.septembra un paredzēts, ka no 2016.gada 1.septembra minimālās ekodizaina prasības caurspīdīgajām halogēnām spuldzēm tiks paaugstinātas līdz „B" klases normām,, līdz ar to nevarēs laist apgrozībā arī „C" klases vecās tehnoloģijas jeb retrofit halogēnās spuldzes.

EK regula ir izstrādāta ar mērķi samazināt enerģijas patēriņu mājsaimniecību apgaismošanas ierīcēm, pārejot no mazāk efektīvo spuldžu lietošanas uz energoefektīvākām spuldzēm - pakāpeniski pārtraucot kvēldiega spuldžu un „C" klases halogēno spuldžu ražošanu un vienlaikus veicinot kompakto fluorescējošo spuldžu (CFL) un gaismas diožu spuldžu (LED) plašāku pielietošanu.

Vienlaikus, lai mazinātu enerģiju patērējošu ražojumu negatīvo ietekmi uz vidi un panāktu lielākus energoietaupījumus to ekspluatācijas laikā, EK sadarbībā ar dalībvalstīm turpina darbu pie šo ražojumu energoefektivitātes uzlabošanas.

EK atbilstošo regulu atbalstīja 13.jūlijā un EM paredzējusi, ka regulas teksts latviešu valodā būs pieejams arī ministrijas mājas lapā. Regulā noteiktas ekodizaina prasības virzienvērstām gaismas spuldzēm, gaismas diožu spuldzēm un to saistītajām iekārtām.

Virzienvērsto spuldžu, gaismas diožu spuldžu un to saistīto iekārtu maksimālais energoefektivitātes indekss tiks ieviests un paaugstināts pakāpeniski no 2013.gada 1.septembrim līdz 2016.gada 1.septembrim, paredzot ieviest noteiktas prasības spuldžu efektivitātei, funkcionalitātei, produkta informācijas prasībām un citiem kritērijiem.

Lai gan sākotnējās energoefektīvo spuldžu iegādes izmaksas ir augstākas par kvēldiega spuldžu iegādes izmaksām, energoefektīvām spuldzēm ir ilgāks kalpošanas laiks, kā arī mazāks elektroenerģijas patēriņš. Pāreja uz energoefektīvām spuldzēm ir pamatota ar ieguldījumu ilgstošajā attīstībā un resursu izlietojuma efektivitātes celšanā, uzsver EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!