Foto: LETA

Latvijā norisinās Eiropas komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) pēdējā plānotā pēcprogrammas uzraudzības vizīte Latvijā. Tādējādi Latvija ir pirmā valsts Eiropas Savienības vēsturē, kas veiksmīgi būs noslēgusi Aizdevumu programmu un pēcprogrammas uzraudzību, portālu "Delfi" informēja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Misijas viens no svarīgākajiem mērķiem ir izvērtēt Latvijas spēju atmaksāt tai piešķirto aizdevumu ekonomiskās krīzes laikā, kā arī izvērtēt potenciālos riskus aizdevuma atmaksai.

Jau šā gada martā sekmīgi atmaksāta daļa no ekonomiskās krīzes laikā Latvijai izsniegtā starptautiskā aizdevuma - EK tika pārskaitīts viens miljards eiro. Nākamo daļu, 1,2 miljardus eiro, EK plānots atmaksāt jau 2015. gada janvārī.

Lai nodrošinātu šo maksājumu, Valsts kase jau savlaicīgi šī gada pavasarī ir pārfinansējusi aizdevumu starptautiskajos finanšu tirgos par vēsturiski zemākajām likmēm, nodrošinot šīs aizdevuma daļas savlaicīgu atmaksu un samazinot valsts parāda apkalpošanas izmaksas ilgtermiņā.

"Latvija starptautiskajiem aizdevējiem ir pierādījusi, ka ir uzticams partneris, kas pilda saistības, tādēļ esam gandarīti, ka Latvijai ne tikai izdevies veiksmīgi noslēgt Aizdevumu programmu, bet arī pēcprogrammas uzraudzību. Ar aizdevēju palīdzību mēs esam atguvuši ekonomikas stabilitāti un arvien tuvojamies tam brīdim, kad aizdevumu būsim atmaksājuši pilnībā," norāda Reirs.

Plānots, ka pēcprogrammas uzraudzības misijas delegācijas pārstāvji 14.novembrī tiksies ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), lai pārrunātu Latvijas attīstības rādītājus, ekonomiskās tendences un aktualitātes, kā arī strukturālo reformu īstenošanas gaitu. Tāpat vizītes ietvaros ārvalstu kolēģi tiksies arī ar vairāku nozaru ministriju ekspertiem, kā arī citiem valsts pārvaldes un privāto institūciju speciālistiem.

Pēcprogrammas aizdevuma misijas norisinās divas reizes gadā līdz brīdim, kad Latvija būs atmaksājusi 70% no EK aizdevuma. Pēc 1,2 miljardu eiro atmaksas 2015.gada janvārī šis slieksnis tiks pārsniegts, līdz ar to turpmākas pēcprogrammas aizdevuma misijas vairs netiek plānotas.

Iepriekš pēcprogrammas uzraudzības misijās Latvijā ieradās arī Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), taču kopš pagājušā gada, kad aizdevums tika pilnībā atmaksāts, SVF slēdza savu pārstāvniecību Latvijā un pašlaik sadarbība notiek ierastajā kārtībā.

EK starptautiskā aizņēmuma daļas jāatmaksā arī 2019. gadā – 500 miljoni eiro un 2025. gadā - 200,06 miljoni eiro. Savukārt Pasaules Bankai (PB) parāda atmaksa jāveic līdz 2020. gadam. 2016., 2017., 2018. un 2019. gadā jāatmaksā 80 miljoni eiro katru gadu, bet pēdējais maksājums PB jāveic 2020. gadā, kad jāsamaksā 20,06 miljoni eiro.

Starptautiskā aizdevuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro apmērā. Ņemot vērā, ka valsts ekonomiskā un finanšu situācija stabilizējās un uzlabojās, Latvija aizdevuma pieejamo finansējumu neizmantoja pilnā apmērā. Latvija programmas ietvaros kopumā ir izmantojusi 4,4 miljardus eiro.

Latvija jau 2012. gada septembrī pirms termiņa atmaksāja SVF aizņēmuma daļu 1,1 miljarda eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!