Foto: AFI

No trīs diskusiju jautājumiem koalīcija ir panākusi vienošanos par atbalsta pasākumiem demogrāfijā un ostu nodokli jeb ostu maksājumiem, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Saistībā ar panākto vienošanos demogrāfijas jomā atbildīgajām ministrijām, tostarp Labklājības ministrijai, tiks uzdots iesniegt attiecīgus priekšlikumus 2014.gada valsts budžeta izskatīšanai otrajā lasījumā, skaidroja premjers.

Panāktā vienošanās par ostu maksājumu paredz, ka valsts budžetā šis maksājums tiks iekasēts tādā pašā apmērā, kā jau tagad tiek iekasēts pašvaldību budžetos, skaidroja Dombrovskis. Ekonomikas ministrija kopā ar Satiksmes ministriju ir aicināta vērtēt šī maksājuma administrēšanu, lai neļautu manipulēšanu ar šo maksājumu. Viņš atsaucās uz Rīgas brīvostas piemēru, kuras maksājums ir daudzkārt mazāks nekā Ventspils ostai, kas pēc apgrozījuma ir salīdzināma ar galvaspilsētas ostu.

Reformu partijas (RP) valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters pauda gandarījumu par koalīcijas darbu šajās jomās, norādot, ka ir notikusi izkustēšanās no nulles punkta.

Dombrovskis norādīja, ka vēl turpināsies sarunas par izmaiņām Imigrācijas likumā, kas skar jautājumu saistībā ar termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu pret nekustamā īpašuma iegādi. Premjers cer, ka vienošanās tiks panākta līdz laikam, kad valsts budžets Saeimā konceptuāli tiks skatīts pirmajā lasījumā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderis Roberts Zīle piebilda, ka termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanas jautājumā kompromiss vēl nav panākts.

Zīle arī piebilda, ka cer uz kompromisa panākšanu. Likumā noteiktie termiņi ir jāievēro, tāpēc rīt valdības sēdē nacionālā apvienība nekavēs budžeta izskatīšanas virzību. Tās deleģētais tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) valdības protokolam pievienos atsevišķu viedokli jautājumā par termiņuzturēšanās atļaujām.

Kā ziņots, ar valdošās koalīcijas partneriem panāktā vienošanās demogrāfijas jautājumā paredz lielāku atbalstu apdrošinātām personām nekā neapdrošinātām, šodien žurnālistiem sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Ministre teica, ka panāktajā kompromisā saskata "Satversmes tiesas riskus", jo tas rada nevienlīdzīgu attieksmi pret personām vienādos apstākļos. Viņa nodēvēja vienošanos par "tīri politisku", jo tā, viņasprāt, nemazinās nevienlīdzību un neveicinās jauno vecāku integrāciju darba tirgū, stimulēšanu iegūt izglītību vai meklēt darbu, ko paredzēja vairāki Labklājības ministrijas (LM) priekšlikumi jauno vecāku atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!