Foto: RIA Novosti/Scanpix
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 18. jūnijā otrajā lasījumā atbalstījusi likumprojektu, kas paredz aizliegt enerģijas dzērienu tirgošanu jauniešiem, kuri vēl nav sasnieguši astoņpadsmit gadu vecumu.

Enerģijas dzērienu aprites likumā plānots regulēt šo dziru tirdzniecību un reklamēšanu.

Likumprojekts bija nosūtīts saskaņošanai Eiropas Komisijā, kur sākotnēji tika saņemti sešu ES dalībvalstu iebildumi pret likumprojektā iekļautajām iecerēm, tomēr pēc tam, kad Latvija bija iesniegusi paskaidrojumus, komentāri vairs netika saņemti. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju, Eiropas Komisija nav izmantojusi tiesības iebilst pret Latvijas ieceri noteikt aizliegumu enerģijas dzērienu tirgošanai nepilngadīgajiem.

Atbilstoši komisijas atbalstītajai iecerei, mazumtirgotājiem pirms enerģijas dzērienu pārdošanas būs pienākums pircējiem uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kas apliecina, ka cilvēks ir sasniedzis astoņpadsmit gadu vecumu. Savukārt pircējiem būs pienākums uzrādīt mazumtirgotājiem dokumentus, kas apliecina viņu vecumu.

Likums, par kuru Saeimai vēl jālemj otrajā un trešajā lasījumā paredz aizliegt enerģijas dzērienu tirdzniecību izglītības iestāžu telpās un teritorijā, kā arī bez maksas piedāvāt to nepilngadīgajiem.

Likumprojekts izstrādāts, balstoties uz Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2011.-2017. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!