Foto: LETA

Stājoties finanšu ministra amatā, svarīgi darbi būs gan fiskālās disciplīnas nodrošināšana, gan nevienlīdzības mazināšana, sacīja finanšu ministra amatam izvirzītais Jānis Reirs (V).

Viņaprāt, ir būtiski turpināt labās iesāktās lietas, un viena no šīm lietām ir fiskālās disciplīnas ievērošana. "Jāpanāk, lai turpinātu tērēt tik daudz, cik varam nopelnīt," sacīja Reirs. Pēdējie gadi arī Eiropas kontekstā ir parādījuši, ka bezjēdzīga tērēšana ne pie kā laba nenoved. Valstī ir vajadzīgas stabilas, veselīgas finanses un valstī ir vajadzīgas investīcijas, ko nodrošinās Eiropas Savienības fondu finansējums, skaidroja politiķis.

Pēc Reira teiktā, vēl viens uzdevums, kas būtu jārisina, ir lielā nevienlīdzība sabiedrībā. Šajā jautājumā jāstrādā divos virzienos - minimālās algas celšana un neapliekamā minimuma celšana tiem, kuriem ir mazākas algas. "Ir padomā progresīvais ar nodokļiem neapliekamais minimums. Zemākā algas līmenī neapliekamo minimumu celsim straujāk, dubultosim, bet augstākā līmenī neapliekamais minimums vispār nav nepieciešamas. Cilvēkiem, kas nopelna vairāk par, piemēram, 1500 eiro vai 2000 eiro, šāds neapliekamais minimums nav nepieciešams," sacīja politiķis. Par konkrētiem robežskaitļiem gan vēl būs jādiskutē, taču priekšlikums ir algām līdz 500 eiro straujāk celt ar nodokļiem neapliekamo minimumu.

Politiķis gan atzina, ka nākamā gada budžeta kontekstā ir ļoti grūti ko veidot un darīt, jo pirmo reizi ir situācija, kad tikai ārējo faktoru rezultātā ir neskaidrības ar budžetu. Reirs pauda cerību, ka nākamā gada budžetu varēs plānot vismaz 2014.gada līmenī un samazinājuma nebūs. "Ja būs papildu līdzekļi, tad tie būs ļoti niecīgi," sacīja politiķis. Budžetu būtu nepieciešams pieņemt pēc iespējas ātrāk.

Jauno Laimdotas Straujumas (V) valdību, kurā finanšu ministra amatu ieņems Reirs, plānots apstiprināt trešdien.

Reirs no 2010.gada ir bijis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs. Reiram ir arī pieredze valdības darbā, no 2004.gada līdz 2006.gadam viņš bija īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās Aigara Kalvīša vadītajā valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!