Foto: Itar-Tass/Scanpix

Sarežģītā ģeopolitiskā situācija reģionā un nestabilā ekonomiskā situācija Krievijā ir negatīvi ietekmējusi Latvijas preču eksporta apjomus, atsaucoties uz Latvijas ārējās tirdzniecības 2014. gada novembra datiem, secina Finanšu ministrija (FM).

Novembrī kopējais preču eksports samazinājies par 13,4% salīdzinājumā ar oktobri, kas ir lielākais viena mēneša kritums kopš 2012.gada beigām.

Tik straujš samazinājums daļēji ir saistīts arī ar rekordaugsto eksporta apjomu pērnā gada oktobrī, kad preču eksports pirmo reizi Latvijas vēsturē pārsniedza vienu miljardu eiro, pieļauj FM. 

Salīdzinājumā ar 2013.gada novembri eksportā arī ir fiksēts samazinājums par 0,8%. Lielākais eksporta kritums gada griezumā ir vērojams lauksaimniecības un pārtikas precēm. Samazinājās arī alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu eksports kopumā par 5,8%.

Kopumā preču eksports uz Krieviju samazinājās par 18,2% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi un kritums ir vērojams visās lielākajās preču kategorijās. Noteiktais embargo pārtikas precēm negatīvi ietekmē eksporta apjomus, taču lielāka ietekme ir tieši rubļa vērtības kritumam, kas samazina pieprasījumu pēc Latvijas precēm.

Novembrī rubļa vērtība attiecībā pret eiro samazinājās par aptuveni 15%, bet no septembra sākuma gandrīz par trešdaļu. Ir svarīgi atzīmēt, ka kopš novembra rubļa kurss krities vēl vairāk, tādēļ arī turpmākajos mēnešos sagaidāms preču eksporta tālāks samazinājums uz Krieviju.

Kopš novembra rubļa kurss krities vēl vairāk, tāpēc rubļa vērtības samazinājums negatīvi ietekmēs preču eksporta apjomus uz Krieviju arī turpmāk, skaidro FM.

Jau ziņots, ka Krievijas ekonomika, kas stagnēja jau pēdējos divus gadus, 2014.gadā saņēma dubulttriecienu – naftas cenu straujo kritumu un rietumvalstu sankcijas, kas tika ieviestas, reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Inflācija Krievijā ir sasniegusi augstāko līmeni kopš 2008.gada ekonomiskās krīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!