Foto: F64
Šogad Latvijā tūrisma jomā tiks pārsniegti pirmskrīzes augstākie rādītāji, pavēstīja Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Briede.

Viņa atzina, ka šis gads beigsies ar pozitīvu zīmi, turklāt arī šogad būs pārsniegti pirmskrīzes augstākie rādītāji, kas tika panākti tolaik, kad Eiropā valdīja gluži cits noskaņojums un cilvēki sliecās ceļot daudz vairāk.

Savukārt runājot par nākamo gadu, TAVA direktors Armands Slokenbergs norādīja, ka jābūt piesardzīgiem un racionāli jānovērtē situācija.

"Attīstības, ko izsaka ar divciparu skaitli un kas ir padsmit un pat divdesmit procentu liela, turpmākajos gados vairs nebūs. No vienas puses, ir jārēķinās ar saimniecisko situāciju Eiropas valstīs, kas ceļot gribētājus dara piesardzīgus. No otras puses, esam sasnieguši līmeni, ka naktsmītnes apliecina zināmu piesātinātību, nozarē ir sasniegta noteikta stabilitāte un arvien aktuālāki kļūst jautājumi ‒ kā piesaistīt maksātspējīgākus tūristus, kā no katra tūrista naudas izteiksmē iegūt vairāk nekā līdz šim, kā pagarināt tūrisma sezonu," pastāstīja Slokenbergs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka jautājumi, kas attiecas uz tūrisma sezonas pagarināšanu, nav tādi, ko var risināt tikai ar mārketinga līdzekļiem.

Slokenbergs arī minēja, ka īpaši daudz uzmanības ir jāvelta jaunu tūrisma produktu radīšanai un, jo sevišķi, – tiem, kuri tūristus varētu saistīt klusajās sezonās. "Jāattīsta produkti ar augstāku pievienoto vērtību, piemēram, medicīnas un veselības tūrisms, konferenču tūrisms, kulinārijas tūrisms," viņš paskaidroja.

TAVA pārstāvji arī piebilda ‒ lai veidotu produktus ar augstāku pievienoto vērtību un attīstītu tā saukto nišas tūrismu, kas ļautu pagarināt tūrisma sezonu, nepieciešams valsts atbalsts un lielu finanšu piesaiste. Tomēr, pēc Slokenberga teiktā, ar lieliem projektiem, piemēram, ar liela konferenču centra celtniecību, vajadzētu būt piesardzīgiem.

Aģentūrā arī norādīja, ka nākamgad, visticamāk, Eiropā, no kuras tūristi tiek sagaidīti visvairāk, nestabilitāte un neskaidrība turpināsies, līdz ar to milzīgu tūristu pieplūdumu no šīm valstīm prognozēt būtu pārsteidzīgi. TAVA pieļauj, ka, tāpat kā šogad, arī nākamgad visvairāk tūristu būs no Latvijas, Igaunijas un Krievijas.

TAVA ir valsts iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas ir izveidota, lai īstenotu tūrisma attīstības valsts politiku. Aģentūra īsteno valsts tūrisma politiku un veicina tūrisma kā tautsaimniecības nozares attīstību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!