Foto: F64

Uzņēmēji pozitīvi vērtē Tieslietu ministrijas (TM) sāktās reformas, kas vērstas uz uzņēmējdarbības vides sakārtošanu valstī, un norāda, ka ar šīm reformām ir ieņemts pareizais virziens.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) piektdien pēc Nacionālās attīstības padomes sēdes žurnālistiem atzina, ka, uzklausot TM ziņojumu par jau paveikto un vēl iecerēto, lai dažādās tieslietu jomās ieviestu izmaiņas, uzņēmēji pauduši atbalstu TM nospraustajam virzienam. Viņasprāt, ļoti svarīgi ir arī, ka pati TM saprot virzienu, kurā darboties.

Lai gan Latvijā tieslietu sistēmai tiek veltīta kritika un nereti to pauž arī premjerministre, viņa norādīja, ka uz citu Eiropas valstu fona rādītāji neesot nemaz tik slikti - Latvija reitingos ir no 10.līdz 14. vietai starp Eiropas Savienības valstīm.

Kā būtiskākās reformas, kas nepieciešamas uzņēmējdarbības vides sakārtošanai, viņa minēja maksātnespējas procesu uzlabošanu, lietu izskatīšanas ātruma uzlabošanu tiesā, kā arī lietu izskatīšanas kvalitātes uzlabošanu un normatīvisma mazināšanu.

Virziens, kurā iet TM, ir atbalstāms, pēc sēdes atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis. Viņaprāt, ir būtiski, ka liela uzmanība tiks pievērsta šķīrējtiesas procesiem un mediācijai, kas būtiski uzlabos uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Tāpat svarīgi, ka maksātnespējas procesa laikā uzņēmuma aktīvi tomēr paliek ekonomikā.

"Darāmā ir daudz, bet domāšanas virziens un vektors ir pareizs," secināja Rostovskis.

Vienlaikus būtu jāstrādā arī ar starptautiskajām reitingu aģentūrām, jo svarīgi esot ne tikai tas, ka uzlabojas pati uzņēmējdarbības vide, bet arī atbilstošs novērtējums no ārpuses.

Nākamajā Nacionālās attīstības padomes sēdē plānots pievērsties pašvaldību un valsts pārvaldes attiecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!