Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka un Andrejs Mamikins (S) vienīgie no Latvijas pārstāvētajiem deputātiem balsojuši pret rezolūciju, kurā norādīts, ka Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības nolīgumam ar ASV ir jādod ES uzņēmējiem vairāk piekļuves ASV tirgum, bet tas nedrīkst pazemināt ES standartus - datu aizsardzības, pārtikas drošības un citās jomās.

Rezolūcijā, kas pieņemta ar 436 balsīm par, 241 pret un 32 atturoties, deputāti pieprasa privātās arbitrāžas sistēmu (ISDS) investoru un valstu strīdu risināšanai aizvietot ar jaunu mehānismu, kurā darbojas publiski iecelti tiesneši un kas pakļauta pārredzamības prasībām, iepriekš informēja EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele. Ieteikumi paredzēti Eiropas Komisijai (EK), kas ES vārdā risina sarunas ar ASV par Transatlantiskās Tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) izveidošanu.

Kā liecina balsojuma rezultāti, par rezolūciju balsojuši visi Latvijas pārstāvētie EP deputāti, izņemot Ždanoku un Mamikinu. Savukārt Iveta Grigule (ZZS) balsojumā atturējās, bet Inese Vaidere (V) nebalsoja.

Ziņotājs Bernds Lange norādīja, ka līdz šim vēl nepieredzētā apjomā notiek globalizācija, kas skar gan iedzīvotājus, gan uzņēmumus. "Mūsu kā parlamenta demokrātiskais pienākums ir piedalīties šī procesa vadībā, to nevar atstāt tikai sarunu risinātāju rokās. Tāpēc mēs esam sagatavojuši šo rezolūciju, kurā norādām savas prasības topošajam nolīgumam," viņš sacīja.

"Mēs prasām pārredzamāku procesu, spēcīgu aizsardzību darba ņēmēju tiesībām, privāto datu un sabiedriskas nozīmes pakalpojumu aizsardzību. Mēs prasām, lai privātās arbitrāžas tiesu lēmumi neierobežotu valstu un pašvaldību tiesības pieņemt likumus sabiedrības interesēs," norādīja viņš, piebilstot: "ar šodienas balsojumu esam devuši skaidras vadlīnijas Komisijai par to, kādu nolīgumu mēs vēlamies. Ja panāktais nolīgums nebūs mums pieņemams, mēs to noraidīsim".

EP prasa, lai investoru un valstu strīdus lemtu nevis privātās arbitrāžas tiesas, kā to parasti paredz starptautiskos tirdzniecības nolīgumos, bet gan īpaši šim nolūkam izveidots jauns mehānisms, kas pakļauts demokrātijas principiem un uzraudzībai un kur lietas izskatītu publiski un pārredzami, un to veiktu neatkarīgi un profesionāli publiski iecelti tiesneši. Jaunajam mehānismam jāietver arī apelācijas mehānisms, jārespektē ES un dalībvalstu tiesu jurisdikcija un jānodrošina, lai privātas intereses neierobežotu sabiedriskās politikas mērķus.

EP deputāti atbalsta sarunu turpināšanu, bet uzsver, ka tajās jāpanāk vērienīgs un līdzsvarots nolīgums, kas palielina piekļuvi preču, pakalpojumu un publiskā iepirkuma tirgum, taisnīgi sadalot ieguvumus visām dalībvalstīm. Nolīgumam ar ASV jāizveido efektīva, konkurējoša ekonomikas vide un jānovērš tirdzniecības šķēršļi.

Sarunās jānojauc ASV ierobežojumi attiecībā uz ES piekļuvi ASV transporta un aviopakalpojumu tirgum, telekomunikāciju tirgum, kā arī jāpanāk ASV publiskā iepirkuma tirgus atvēršana visos pārvaldes līmeņos, prasa EP deputāti.

Vienlaikus EP prasa garantēt augstu aizsardzību ES patērētāju datiem, veselībai un drošībai. Arī ES sabiedriskas nozīmes pakalpojumu tirgu nedrīkstētu atvērt ASV ES ģeogrāfisko norāžu sistēma, jānodrošina īpaša aizsardzība jutīgiem lauksaimniecības un rūpniecības produktiem.

"Nekādu kompromisu" ar ASV nedrīkst būt jomās, kur ES standarti ir stipri atšķirīgi, piemēram, attiecībā uz ķīmisko vielu atļaušanu, klonēšanu un ģenētiski modificētiem organismiem, uzsver deputāti.

ES un ASV tirdzniecības sarunu 10.raunds nākamnedēļ notiks Briselē.

Pēc tam, kad ES un ASV sarunu risinātāji būs vienojušies par nolīguma tekstu, tas būs jāatbalsta EP un ES Padomei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!