Foto: stock.xchng

Finanšu ministrija (FM) panākusi vienošanos ar Pasaules Banku (PB) par Latvijas nodokļu sistēmas izpēti un attiecīgo līgumu paredzēts parakstīt 28. janvārī, ceturtdien žurnālistiem sacīja ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens.

Viņš norādīja, ka PB eksperti Nodokļu politikas pamatnostādņu 2017. līdz 2021. gadam izstrādes darba grupas sanāksmē ceturtdien prezentēja redzējumu par darāmajiem darbiem Latvijas nodokļu sistēmas izvērtējuma veikšanai.

Ašeradens uzsvēra, ka jebkurai valstij ir ārkārtīgi svarīgi nodrošināt skaidri prognozējamu nodokļu politiku, tāpēc FM apņēmusies izstrādāt nodokļu politikas pamatnostādnes "Mēs esam priecīgi, ka vienojāmies ar PB. Viņi ir gatavi strādāt kā partneri un analizēt mūsu nodokļu sistēmu un izstrādāt optimālākos scenārijus nodokļu attīstībai nākotnē," sacīja FM parlamentārais sekretārs.

Viņš atzīmēja, ka partnerība ar PB Latvijai dos ļoti daudz, jo attiecīgā iestāde ir viens no globālajiem ekspertiem, kas sniedz padomus dažādu valstu valdībām. Ekspertu komanda, kas analizēs Latvijas nodokļu sistēmu, strādājusi arī Taizemē, Čīlē, Krievijā.

Pēc Ašeradena teiktā, pirmie novērtējumi par Latvijas nodokļu sistēmu un attīstības scenārijiem gaidāmi marta sākumā - tad par tiem paredzēts diskutēt ar sociālajiem partneriem.

Savukārt jūlijā gaidāma liela mēroga starptautiska konference par Latvijas nodokļu sistēmas attīstību. Pēc konferences tiks pabeigta PB izpēte augstā detalizācijā, un decembrī būs gatavs pilnīgs Latvijas nodokļu sistēmas izvērtējums.

Savukārt PB vecākā eksperte Emīlija Sinota (Emily Sinnott) atzīmēja, ka PB strādās ciešā sadarbība ar Latvijas valdību un vietējiem ekspertiem, salīdzinoši neilgā laikā izstrādājot dziļu, analītisku vidēja termiņa nodokļu stratēģiju, koncentrējoties uz nodokļu sistēmas konkurētspēju un efektivitāti.

FM apliecināja, ka plānota līguma summa par Latvijas nodokļu sistēmas izpēti ir 300 tūkstoši eiro.

Jau ziņots, ka PB eksperti Latvijas nodokļu sistēmu analizēs no trim aspektiem - pirmkārt, vērtēs nodokļu sistēmas efektivitāti, otrkārt, tās konkurētspēju Baltijas valstīs, treškārt - vētīs, kādā veidā ar pašreizējo nodokļu sistēmu palielināt nodokļu ieņēmumus.

Tāpat vēstīts, ka Saeima pērn 30. novembrī apstiprināja 2016.gada valsts budžetu, kurā atvēlēti 300 tūkstoši eiro PB pētījuma pasūtīšanai par Latvijas nodokļu sistēmu. Iepriekš FM pieļāva, ka izmaksas varētu būt zemākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!