Foto: DELFI

Nākamgad finansējums valsts augstskolām par Augstskolu likumā paredzētajiem 0,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP) nepalielināsies, trešdien lēma Saeima.

Augstskolu likuma 78. panta 7.daļa paredz finansējuma palielinājumu studijām valsts dibinātās augstskolās vismaz par 0,25% no IKP līdz finansējums sasniedz vismaz 2% no IKP.

Lai gan likums šādu palielinājumu paredz, 2015.gada Saeimas budžetā šāds palielinājums nav paredzēts. Trešdien Saeimas tribīnē kāpa Ņikita Ņikifirovs (S), kurš aizstāvēja "Saskaņas" priekšlikumu palielinājumu augstskolām tomēr piešķirt, tādējādi šim mērķim novirzot papildus 63 414 000 eiro.

Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V ) deputātus aicināja "Saskaņas" piedāvājumu neatbalstīt, ņemot vērā, ka partijas aprēķinātais finansējuma avots esot neadekvāts.

Par "Saskaņas" priekšlikumu balsoja 32 deputāti, "pret" bija 30, bet 24 atturējās.

Kā norādīja Šadurskis, "Saskaņa" rosina pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu prognozes 2015.gadā palielināt par 252 miljoniem eiro jeb 13%, 2016.gadā – 344 miljoniem eiro jeb 17%, bet 2017.gadā – par 428,5 miljoniem eiro jeb 20%. Šāds aprēķins neesot reāls, norādīja Šadurskis.

Izglītības un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) iepriekš skaidroja, ka risinājums situācijai varētu būt, ka šī brīža budžetā paredzēto ciparu varētu virzīt kā priekšlikumu pārejas noteikumiem Augstskolu likumā. Tādējādi 2015.gadā būtu reāli šobrīd budžetā paredzētais pieaugums. Tā bija paredzēts novērst konfliktu ar likumu.

Šādu ideju neatbalstīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), taču jauns risinājums pagaidām nav atrasts.

Kā portālam "Delfi" norādīja Vucāns, komisija lūdza IZM aprēķināt, kāds šobrīd būtu reālais pieaugums, taču vēl līdz 17.decembra Saeimas sēdei šāds aprēķins no ministrijas neesot saņemts.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 21. novembrī Latvijas Studentu apvienība (LSA) vērsās pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, lūdzot viņu pārtraukt valdības un Ministru prezidentes iespējamo nelikumīgo darbību budžeta veidošanas procesā saistībā ar augstākajai izglītībai paredzēto finansējumu, novērst šādas darbības sekas vai nepieļaut likumpārkāpumu.

Ģenerālprokuratūra studentu prasību izskatīšanai nodeva Finanšu ministrijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!