Foto: Saeimas administrācija

Valsts un pašvaldības budžetu izpildes rādītāji šogad pirmajā ceturksnī vērtējami kā labi vai pat ļoti labi, otrdien Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens.

Ņemot vērā, ka gada sākumā bija jāsamazina iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognoze, tad pirmā ceturkšņa budžeta izpildes rādītāji ir vērtējami pozitīvi, skaidroja Ašeradens. Viņš gan piebilda, ka ir grūti paredzēt, kā situācija attīstīsies turpmāk. Ašeradens arī norādīja, ka vairāki plānotie rādītāji saistībā ar budžetu vēl tiks aktualizēti gada vidū.

Komisijas deputāti uzklausīja FM pārstāvjus, kā arī norādīja, ka aicinās viņus uz sēdi, lai ziņotu arī par nākamā ceturkšņa budžeta izpildes rādītājiem.

Kā ziņots, šogad pirmajā ceturksnī valsts kopbudžetā bija 34,5 miljonu eiro pārpalikums, un tas ir par 7,5 miljoniem eiro vairāk nekā pagājušā gada pirmajā ceturksnī.

Gada pirmajā ceturksnī vērojama kopbudžeta ieņēmumu un izdevumu pieauguma tempa izlīdzināšanās. Ja iepriekšējos gados pirmajā ceturksnī ieņēmumi auga straujāk nekā izdevumi, tad šī gada pirmajā ceturksnī straujāks ieņēmumu pieaugums nav novērojams, iepriekš norādīja FM.

Ieņēmumiem pieaugot par 9,5% un izdevumiem par 9,3%, pārpalikums kopbudžetā bija 34,5 miljoni eiro. Ieņēmumu pieaugums galvenokārt skaidrojams ar martā saņemtajiem līdzekļiem no ārvalstu finanšu palīdzības.

Ieņēmumi auguši arī šī gada pirmajā ceturksnī iekasēto nodokļu ieņēmumu dēļ. Tie ir lielāki nekā 2014.gada pirmajos trīs mēnešos. Lielākais pieaugums vērojams tādiem izdevumiem kā sociālajiem pabalstiem, precēm un pakalpojumiem aizsardzības un satiksmes jomā, kā arī izdevumiem, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) fondu projektiem.

Šī gada pirmajā ceturksnī kopbudžeta ieņēmumos tika iekasēti 2,197 miljardi eiro, kas ir par 191,1 miljonu eiro vairāk nekā šajā pašā periodā pērn. Lielākais pieaugums 30,5% apmērā konstatēts saņemtajos ieņēmumos no ārvalstu finanšu palīdzības. Tas skaidrojams ar martā saņemtajiem ES fondu līdzekļiem par realizētajiem projektiem 2007.-2013.gada plānošanas periodā.

Kopbudžeta izdevumi šī gada pirmajā ceturksnī bija 2,163 miljardi eiro. Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem trim mēnešiem izdevumi pieauguši par 183,5 miljoniem eiro. Lielākais izdevumu kāpums par 77 miljoniem eiro jeb par 13,5% konstatēts sociālo pabalstu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!