Foto: Mihails Ignats, aerolatvija.lv

Piektdien, 15.maijā, starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" paziņojusi par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabāšanu "A-" līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi ("outlook"), informē Finanšu ministrija.

"Stabila pozīcija šajā reitingu grupā ir apliecinājums investoriem, ka esam mērķtiecīgi strādājuši, lai radītu ieguldījumiem labvēlīgu vidi," norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Aģentūra, neskatoties uz ģeopolitisko risku ietekmi, arī turpmāk prognozē Latvijas ekonomikas izaugsmi. Vājākus ārējā sektora rādītājus aģentūras ieskatā kompensēs iekšzemes patēriņa pieaugums. Latvijas ekonomikas izaugsmi aģentūra 2015. gadam prognozē 2,3%, bet 2016. gadam - 3% apmērā.

"Fitch" pozitīvi novērtējusi gan valsts finanšu stāvokli, gan stabilitāti banku sektorā. Budžeta deficīta un vispārējā valsts parāda līmenis Latvijai ir zemāks nekā līdzīgām šī reitinga grupas valstīm.

Latvijas kredītreitinga paaugstināšanu šobrīd ierobežo salīdzinoši augstais tīrā ārējā parāda līmenis, vienlaikus novērtējot, ka tas katru gadu samazinās, kā arī salīdzinoši pret citām līdzīga reitinga valstīm zemais ienākumu līmenis uz vienu iedzīvotāju.

Stabila nākotnes prognoze liecina, ka aģentūras vērtējumā riski šobrīd ir līdzsvaroti. Reitinga paaugstināšana varētu sekot, turpinoties ekonomikas izaugsmei un neparādoties jaunām makroekonomikas nestabilitātes pazīmēm, kā arī samazinoties ārējā parāda līmenim. Reitings var tikt samazināts, ja pavājinās fiskālā disciplīna vai pasliktinās ārējie finanšu rādītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!