Foto: F64

Klasiskais cūku mēris cilvēkiem nav bīstams, taču inficēto rukšu gaļu ēst tomēr neiesaka, trešdien intervijā Latvijas radio sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, atgādinot, ka visas Latgalē sasirgušās cūkas likvidēs.

Balodis radio skaidroja, ka arī citiem mājdzīvniekiem šī slimība nav bīstama, cūku mēris apdraud vien pašas cūkas. Lai gan cilvēks, ēdot slimās cūkas gaļu, saslimt nevar, Balodis to darīt neiesaka, sakot, ka tā tomēr ir "slima dzīvnieka gaļa". Trešdien visas 17 mājas cūkas, kuras sasirgušas ar šo kaiti, likvidēs.

Mājās cūkas Latvijā netiek un arī turpmāk netiks vakcinētas pret šo slimību, radio sacīja PVD vadītājs, sakot, ka efektīvākais veids ir inficētās cūkas iznīcināt. Balodis pastāstīja, ka reģionā, kurā Latgalē atklāts klasiskais cūku mēris, ir pārbaudītas 314 saimniecības, kuras tur cūkas. Šajā reģionā pārsvarā ir mazas saimniecības, kuras neeksportē un cūkas tur pašpatēriņam.

Saimniecības Latgalē turpinās pastiprināti pārbaudīt, citviet paļausies uz vetārstu spējām atklāt šo slimību

Jau vēstīts, ka klasiskais cūku mēris Latgales pusē konstatēts trijās piemājas saimniecībās. Divas no tām atrodas Piedrujas, viena - Svariņu pagastā. Visās trijās saimniecībās tiek turētas kopumā 17 cūkas, kas būs jālikvidē, bet visi blakusprodukti - jāsadedzina.

PVD vadītājs iepriekš atzina, ka laboratoriskie izmeklējumi turpināsies un nav izslēgts, ka klasiskais cūku mēris tiks konstatēts arī citās saimniecībās. Līdz šim PVD pārbaudījis aptuveni 1500 meža un mājas cūkas, pārbaudītas 1438 saimniecības.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!