Foto: LETA

Krievijai ir nekavējoties jāatceļ aizliegums dzīvu mājlopu importam no Eiropas Savienības (ES) valstīm, jo tas ir nepamatots un nesamērīgs, otrdien paziņoja ES tirdzniecības komisārs Karels de Guhts un ES veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalli.

Abi komisāri izplatījuši kopīgu paziņojumu, kurā pauž nožēlu par aizliegumu un uzsver, ka dzīvu mājlopu imports no ES nekādā veidā nav apdraudējis Krievijas iedzīvotāju veselību un noteiktie ierobežojumi tādējādi nav balstīti uz zinātniskiem faktiem.

"EK uzskata, ka šis importa aizliegums neatbilst Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumiem un Krievijas oficiālajām saistībām sanitārijas un fitosanitārijas jomā, kādas tā uzņēmās sarunu laikā par Krievijas uzņemšanu PTO. Tāpēc EK uzskata, ka Krievija sūta ļoti negatīvu signālu saviem starptautiskajiem partneriem," liekot šaubīties par Maskavas apņēmību pildīt PTO noteikumus, teikts paziņojumā.

Tajā atgādināts, ka Krievijas uzņemšana PTO tika apstiprināta pērnā gada decembrī un stāsies spēkā pēc ratifikācijas Krievijas parlamentā ne vēlāk kā 2012.gada augustā.

Komisāri paziņojumā informē, ka ir nosūtījuši Krievijas amatpersonām vairākas vēstules, kurās pauž ES bažas un aicina Krieviju atturēties no neproporcionāla aizlieguma ieviešanas dzīvu mājlopu importam no bloka valstīm.

EK turpinās sekot līdzi situācijai un izmantos visas iespējas, lai pārliecinātu Krieviju atcelt nepamatoto aizliegumu, kas stājās spēkā otrdien, sacīts komisāru paziņojumā.

Jau vēstīts, ka, pēc Latvijas ekonomikas ministra Daniela Pavļuta ierosinājuma, pagājušajā piektdienā ES Ārlietu ministru padomes sēdē notika diskusijas par turpmāko rīcību, lai risinātu situāciju saistībā ar Krievijas paziņojumu par dzīvo cūku importa aizliegumu no ES dalībvalstīm no šā gada 20.marta. Pēc padomes sanāksmes Pavļuts atzina, ka EK iespējas ietekmēt Krievijas lēmumu uz nenoteiktu laiku apturēt dzīvo cūku importu ir ierobežotas.

Krievijas lēmums no šā gada 20.marta apturēt kaušanai paredzēto dzīvo cūku importu no visas ES pieņemts līdztekus ar Šmalenbergas vīrusa izplatību vairākās ES dalībvalstīs. Latvijā šī problēma līdz šim nav konstatēta. Krievija lēmumu skaidro arī ar konstatētajiem ES uzņēmēju pārkāpumiem importa/eksporta dokumentācijas aizpildīšanā, taču attiecībā uz Latvijas uzņēmējiem šādi pārkāpumi nav konstatēti, un par Latvijas cūku eksportu līdz šim nav bijis aizrādījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!