Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis darīt vairāk, lai aizsargātu bišu veselību, izskaustu viltojumus un atbalstītu biškopjus.

ES nepieciešama plaša ilgtermiņa stratēģija bišu veselības uzlabošanai un populācijas atjaunošanai, teikts rezolūcijā, ko EP ceturtdien apstiprināja ar 560 balsīm, pret bija 27 deputāti, bet 28 atturējās, portālu "Delfi" informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znota-Znotiņa.

Lai to panāktu, EP deputāti aicina izstrādāt ES līmeņa rīcības plānu bišu mirstības mazināšanai, īstenot audzēšanas un selekcijas programmas, lai stiprinātu rezistenci pret "Varria destructor" ērci, Āzijas sirseni un Amerikas peru puvi, kā arī stiprināt izpēti, lai radītu inovatīvus, bitēm paredzētus medikamentus un atvieglotu to pieejamību.

Tāpat ieteikts aizliegt visus pesticīdus, kuru negatīvā ietekme uz bišu veselību ir zinātniski pierādītam, attīstot un popularizējot drošas alternatīvas lauksaimniekiem, laicīgi brīdināt par labības miglošanas periodiem, lai novērstu kaitējumu bitēm.

ES būtu jāpalielina nacionālo biškopības programmu budžets par 50% un jāizveido atsevišķs mehānisms biškopju atbalstam ES lauksaimniecības politikā pēc 2020. gada, norāda deputāti. Viņi arī rosina kompensēt bišu saimju bojāejas radītos zaudējumus.

Lai nodrošinātu importētā medus atbilstību ES standartiem, EP deputāti aicina saskaņot veterinārās robežpārbaudes un pārbaudes iekšējā tirgū, testēt importēto medu un pastiprināt izsekojamības prasības attiecība uz medu.

Eiropas Komisijai vajadzētu izstrādāt efektīvas laboratorijas analīžu procedūras, bet dalībvalstīm – stingrāk sodīt pārkāpējus. Sarunās par tirdzniecības līgumiem medus un citi biškopības produkti būtu jāuzskata par "paaugstināta riska produktiem", tāpēc deputāti aicina Komisiju šos produktus potenciāli izslēgt no brīvās tirdzniecības sarunām.

ES ir otrais lielākais medus ražotājs pēc Ķīnas – ik gadu aptuveni 600 000 ES biškopju saražo apmēram 250 000 tonnu medus. ES ik gadu tiek importēti apmēram 200 000 tonnu medus, galvenokārt no Ķīnas, Ukrainas, Argentīnas un Meksikas. Analīzes liecina, ka apmēram 20% uz robežām iegūto medus paraugu neatbilst ES prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!