Foto: AFP/Scanpix

ASV Kongresa Pārstāvju palāta nākamnedēļ balsos par to, lai uz trim mēnešiem paaugstinātu Savienoto Valstu parāda griestus, piektdien informēja Pārstāvju palātas republikāņu vairākuma līderis Ēriks Kantors.

"Nākamnedēļ mēs apstiprināsim trīs mēnešu pagaidu parāda limitu, lai dotu Senātam un [Pārstāvju] palātai laiku pieņemt budžetu," teikts Kantora paziņojumā.

"Ja Senāts vai [Pārstāvju] palāta nepieņems budžetu šajā laikā, Amerikas tauta nemaksās Kongresa locekļiem, jo viņi nebūs izdarījuši savu darbu. Nebūs budžeta, nebūs algas," uzsvēris Pārstāvju palātas vairākuma līderis.

"Ir laiks sanākt kopā un sākt strādāt," aicinājis Kantors.

Decembra beigās ASV parāds sasniedza iepriekš noteiktos griestus 16,394 triljonus dolāru (8,7 triljonus latu). Līdz februāra beigām prezidenta demokrāta Baraka Obamas administrācijai ir jāpanāk vienošanās ar Kongresa Pārstāvju palātas republikāņu vairākumu par parāda griestu paaugstināšanu, lai ASV atkal varētu aizņemties līdzekļus savu izdevumu segšanai.

Ja Kongress atteiksies palielināt parādu griestus virs pašreizējiem 16,394 triljoniem dolāru, lai valsts varētu aizņemties vēl vairāk līdzekļu savu izdevumu segšanai, tas var izraisīt situāciju, ka ASV valdība nespēs laikā veikt sociālās apdrošināšanas izmaksas, samaksāt pabalstus veterāniem, algas bruņotajiem spēkiem, gaisa satiksmes kontrolieriem un citiem valsts sektorā strādājošajiem, kā arī veikt citus maksājumus.

Republikāņi, kas ir vairākumā Kongresa Pārstāvju palātā, pieprasīs būtisku budžeta izdevumu samazināšanu apmaiņā pret piekrišanu paaugstināt parāda griestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!