Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas otrā lielākā finanšu institūcija VTB banka paziņojusi, ka "Brexit" dēļ tā pārcels savu Eiropas centrālo biroju no Londonas uz kādu citu Rietumeiropas pilsētu, vēsta "Financial Times".

Banka šobrīd apsverot alternatīvos atrašanās vietu variantus, tostarp Frankfurti, Parīzi un Vīni. Lēmums tikšot pieņemts šā gada laikā.

"Mums par Londonas biroju bija lielāki plāni, bet pēc "Brexit" tie ir jāmaina un jādomā par jaunas vietas izvēli," laikrakstam sacīja bankas vadītāja vietnieks Herberts Moss. VTB Londonā nodarbina vairākus simtus darbinieku, tāpat bankai ir biroji Vācijā, Francijā, Austrijā un Īrijā.

Komentējot Lielbritānijas referenduma rezultātus, Moss sacīja: "Jūs nevarat atlikt šo lēmumu, es arī nedomāju, ka šis būs ātrs process."

Līdz šim pieļauts, ka tad, ja Lielbritānija izstāsies no ES, tad vairums globālo finanšu institūciju pārceltos no Londonas uz kādu no ES dalībvalstu galvaspilsētām, taču līdz šim neviena no lielajām bankām nebija paziņojusi, ka konkrēts lēmums tā rīkoties būtu pieņemts.

Lielbritānija līdz nākamā gada marta beigām apņēmusies iedarbināt ES Lisabonas līguma 50. pantu, kas regulē dalībvalsts izstāšanās sarunu procedūru divu gadu garumā. Tas nozīmē, ka dalībvalsts statuss Lielbritānijai būs vismaz līdz 2019. gada pavasarim.

Jau ziņots, ka 23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Bijusī iekšlietu ministre Terēza Meja pieņēma karalienes Elizabetes II aicinājumu veidot valdību un kļuva par jauno Lielbritānijas premjerministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!