Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālā banka (ECB) ir izstrādājusi ierosinājumu, kas paredz iegādāties valstu obligācijas 50 miljardu eiro apmērā katru mēnesi līdz pat 2016.gadam, trešdien vēsta aģentūra "Bloomberg".

Tomēr šis ierosinājums vēl var mainīties, norāda "Bloomberg", atsaucoties uz divu eirozonas valstu centrālo banku amatpersonām.

Viens no avotiem atklājis, ka obligāciju iegāde varētu sākties ne ātrāk kā 1.martā.

Savukārt ECB pagaidām nekomentē "Bloomberg" publiskoto informāciju.

Sagaidāms, ka ECB ceturtdien paziņos par tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu īstenošanu, ņemot vērā eirozonā decembrī reģistrēto pēdējos piecos gados pirmo deflāciju.

Šo pasākumu gaitā ievērojamā apjomā tiek iegādātas valstu parādsaistības, un šāda veida stimulēšanu jau izvēlējušās centrālās bankas vairākās valstīs savu ekonomiku atbalstīšanai, taču ECB līdz šim no tās ir atturējusies.

Kritiķi Eiropā kvantitatīvo stimulēšanu gan uzskata par tiesībām drukāt naudu, lai valdībām palīdzētu izkļūt no parādsaistībām, taču ECB pilnvaras tai šādi rīkoties aizliedz.

Tikmēr kvantitatīvās stimulēšanas atbalstītāji norāda, ka bez papildu stimulēšanas pasākumiem eirozona varētu nonākt bīstamā deflācijas periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!