Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) secinājums, ka Īrija piešķīrusi "Apple" nelikumīgas nodokļu priekšrocības, kas daudzu gadu garumā kompānijai ļāva maksāt ievērojami mazākus nodokļus nekā citiem uzņēmumiem, nākamnedēļ tiks apspriests plenārsēdē.

Kā informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, 14.septembra sēdē piedalīsies arī Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margarēte Vestagere.

EK aprēķinājusi, ka Īrijas nodokļu iestāžu selektīvā attieksme ļāva "Apple" par Eiropā gūto peļņu 2003. gadā maksāt uzņēmumu ienākuma nodokli 1% apmērā, tam 2014. gadā samazinoties līdz 0,005 procentiem.

EK vērtējumā tas ir nelikumīgi saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem, jo sniedz "Apple" būtiskas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem uzņēmumiem, kas ir pakļauti ierastajiem Īrijas valsts nodokļu likumiem.

EK nolēmusi, ka Īrijai jāatgūst "Apple" nesamaksātie nodokļi Īrijā par periodu no 2003. gada līdz 2014. gadam, kas sasniedz 13 miljardus eiro, plus procenti. Īrija šo lēmumu apstrīd.

Pēc starptautisko uzņēmumu, tostarp "Apple", uzklausīšanas EP īpašā komiteja "nodokļu nolēmuma" jautājumos, kas tika izveidota pēc "LuxLeaks" nākšanas atklātībā 2014. gada novembrī, iesniedza garu sarakstu ar ieteikumiem, lai padarītu uzņēmumu aplikšanu ar nodokļiem Eiropā taisnīgāku un caurredzamāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!