Foto: stock.xchng

Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas pret Krieviju darbojas, jo valsts ekonomika palēninās, starptautiskās konferences "Baltijas forums" laikā atzina Krievijas tirgus izpētes institūta direktors Andrejs Spartaks.

"Mēs jau tagad varam redzēt, ka noteiktās sankcijas pret Krieviju darbojas, jo valsts ekonomika palēninās. Arī ekonomiskie sakari ar Ukrainu ir pasliktinājušies, kas arī ir saistīts ar noteiktajām sankcijām," sacīja Spartaks, piebilstot, ka situācijas saasināšanās gadījumā sankciju sekas varētu būt vēl lielākas.

"Taču tajā pašā laikā ir skaidri redzams, ka arī Ukraina ģeopolitisko problēmu rezultātā piedzīvo dziļu krīzi. Pēc mūsu aplēsēm, lai Ukraina tiktu galā ar bilances deficītu un ārējo parādu, būs nepieciešami aptuveni 33 miljardi dolāru. Galvenie zaudējumi būs no eksporta un Krievijas pilsoņu tēriņu samazinājuma, kā arī iespējamās gāzes piegādes pārtraukšanas," norādīja Spartaks.

Viņš arī atzina, ka Ukrainas ekonomika situācijas saasināšanās rezultātā varētu pasliktināties vēl vairāk.

"Summas, kas pašlaik tiek piedāvātas Ukrainai, nav samērīgas, valstij būs nepieciešams vēl lielāks atbalsts," norādīja institūta direktors.

Komentējot ES sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm, Spartaks sacīja, ka vairākas valstis ir vienlīdz atkarīgas no ES un Krievijas un Muitas savienības valstīm. "Likt tām izvēlēties nav iespējams, tas valstis var saraut uz pusēm. Tieši šī iemesla dēļ ir nepieciešamas trīspusējas sadarbības vai pat kāds cits formāts," atzina Spartaks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!