Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas krīzes atrisinājums ir Grieķijas tautas rokās, pēc trešdien notikušās eirozonas finanšu ministru telefonkonferences atzina Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Eirozonas finanšu ministri šodien nolēma, ka līdz svētdien Grieķijā izsludinātā referenduma rezultātiem sarunas ar Grieķiju nenotiks. Eirozonas finanšu ministri šodienas sarunā neapsprieda jautājumu par Grieķijas parādu restrukturizāciju, neskatoties uz to, ka saskaņā ar starptautisko mediju ziņoto Grieķijas valdība vēstulē aizdevējiem paziņojusi, ka tā pieņems Eiropas Savienības svētdien publiskotos starptautisko kreditoru reformu priekšlikumus, kuriem ir jāveic "daži labojumi, papildinājumi vai skaidrojumi".

FM pārstāvis uzsvēra, ka iepriekšējā palīdzības programma noslēdzās vakar, turklāt spēkā paliek Grieķijā sasauktais referendums par starptautisko aizdevēju reformu priekšlikumiem, tāpēc eirozonas finanšu ministri nolēmuši gaidīt tautas nobalsošanas rezultātus.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs aicinājis tautu noraidīt starptautisko kreditoru reformu priekšlikumus.

Tomēr Jarockis vērsa uzmanību, ka starptautisko kreditoru priekšlikumi bija spēkā aizdevuma programmā, kas jau ir noslēgusies. Turpmākai sadarbībai būtu nepieciešamas jaunas sarunas. Tādējādi, lai gan Grieķijas tauta referendumā dos kādu mandātu savai valdībai, tomēr arī pašai Grieķijas valdībai neesot skaidrs, ko ar šo tautas mandātu darīt.

Pašlaik nav skaidrs, kā varētu veidoties turpmākā sadarbība starp Grieķiju un aizdevējiem, tāpēc pirms turpmākiem lēmumiem tiks sagaidīti referenduma rezultāti. Grieķijai jāparāda, vai tā vēlas turpināt sadarbību ar eirozonu.

Jarockis arī uzsvēra, ka šodien Grieķijas situācija salīdzinājumā ar vakardienu ir būtiski mainījusies: palīdzības programma ir beigusies, Grieķija ir defolta priekšā, pasliktinājusies situācija Grieķijas finanšu sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!