Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" līdz 16.jūnijam atlicis ultimātu noteikt Ukrainai avansa maksājumus par gāzi, pēc sarunām ar Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāru Ginteru Etingeru paziņojis "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers.

Krievijas delegācijas divpusējās sarunas ar Etingeru sākās vakar vakarā un ilga vairāk nekā trīs stundas. Sarunās piedalījās arī Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.
Šīs tikšanās rezultātā Krievija spērusi soli uz priekšu, lai turpinātu sarunas, kas pēdējā laikā noritējušas pietiekami intensīvi, paziņoja Millers.

"Gazprom" vadītājs arī norādīja, ka Krievijas puse cer uz panākumiem divpusējās un trīspusējās sarunās, kas plānotas trešdien Briselē.

Trīspusējās - Krievijas un Ukrainas un ES - sarunas par dabasgāzes piegādēm otrdienas vakarā tika pārceltas uz trešdienas rītu, jo Krievijas delegācija vēlu ieradās Briselē.
Tagad plānots, ka sarunas turpināsies plkst.9.30 (plkst.10.30 pēc Latvijas laika).

Pirms tam paredzētas divpusējas konsultācijas.

Pēc tam kad Ukraina atmaksāja Krievijai daļu gāzes parāda 786 miljonu dolāru apmērā, "Gazprom" jau pagājušajā nedēļā pārcēla ultimātu no 3.jūnija līdz 9.jūnijam un pēc tam vēl par vienu dienu - līdz 10.jūnijam.

Krievija draud apturēt gāzes piegādes Ukrainai, ja tā nesamaksās savu parādu.

Savukārt Ukrainas puse norāda, ka Kijeva nekad nemaksāšot cenu, kuru šobrīd pieprasa Krievija - apmēram 500 dolāru par 1000 kubikmetru.

Ukraina šo gāzi uzskata par politisku, nevis tirgus cenu, jo Ukrainai tiek pieprasīta augstākā maksa Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!