Foto: DELFI

Lietuvas Centrālā banka ierobežojusi vietējam uzņēmējam un līdzšinējā slavenā basketbola kluba "Žalgiris" īpašniekam Vladimiram Romanovam piederošās bankas "Ūkio bankas" darbību, ziņo "Delfi.lt".

Centrāla banka nolēma apturēt "Ūkio bankas" darbību, lai aizsargātu noguldītāju un bankas klientu intereses. Centrālās bankas vadība skaidro, ka Romanovam piederošās kredītiestādes darbs apturēts, novērtējot riskantu bankas darbību pēdējā laikā un akcionāru rīcību, kura, iespējams, kaitējusi bankas interesēm, kā arī uzraugu norādījumu nepildīšanu.

Šāds lēmums pieņemts, jo kļuva skaidrs, ka ar citām likumā paredzētām metodēm noguldītāju un sabiedrības intereses nav iespējams aizsargāt. Par bankas pagaidu administratoru iecelts Adoms Audicks, kuram sešu dienu laikā būs jāpiedāvā Centrālajai bankai tālākas rīcības scenāriji. Pagaidām banka nesniedz finanšu pakalpojumus.

Centrālā banka pārbaudēs konstatēja, ka "Ūkio bankas" nodarbojusies ar riskantām darbībām, nav pilnībā izvērtējusi uzņemto kredītrisku, ne vienmēr pārliecinājusies par kredīta ņēmēju spējām atmaksāt aizdevumu, nav veidojusi uzkrājumus "sliktajiem kredītiem".

Tāpat banku uzraugi konstatējuši, ka izveidojot uzkrājumus nedrošajiem kredītiem un pienācīgi novērtējot bankas īpašumus, atlikušo bankas īpašumu vērtība būtu mazāka, nekā kredītiestāde norādījusi atskaitēs, un banka nebūtu spējīga izpildīt minimālās normatīvu prasības. Turklāt kopš otrdienas "Ūkio bankas" nespēj izpildīt likviditātes normas prasības.

Arī pēc Centrālās bankas vairākkārtējiem pieprasījumiem "Ūkio bankas" nav sniegusi datus, ka bankas lielākie akcionāri gatavi nodrošināt bankas efektīvu pārvaldīšanu un stiprināt kapitālu, kā arī novērst nepilnības.

Lietuvas banku asociācijas vadītājs Stasis Krops atzinis, ka kopumā "Ūkio bankаs" darbības ierobežošana nopietni neietekmēs citas bankas. "Domāju, ka nopietnas ietekmes nebūs, jo problēmas ar bankas likviditāti varēja nojaust jau iepriekš. Tas nebija noslēpums, tāpēc nebūs kaut kāda kraha," paudis Krops.

Viņš uzsvēris, ka likviditātes problēmas nav tas pats, kas maksātspējas problēmas. "Tas nozīmē, ka trūkst līdzekļu normatīvo prasību izpildīšanai," skaidrojis Krops. Viņš arī pieļāvis, ka banka varētu turpināt savu darbību, taču to uzraudzīs administrators.

"Delfi.lt" arī ziņo, ka ar pašu Romanovu sazināties nav izdevies, jo cilvēks, kurš atbildējis pa Romanova mobilo tālruni, paziņojis, ka ir tikai baņķiera šoferis, un nolicis klausuli.

Biržas "NASDAQ OMX Riga" otrdien arī noteica bankas uzraudzības statusu, leicina biržas paziņojums.


Lietuvas prokuratūra iesaldējusi kādas ārzonas kompānijas kontus "Ūkio bankā". Izmeklētāji pieļauj, ka tieši caur šo banku atmazgāti līdzekļi, par kuru izkrāpšanu Krievijā savulaik ziņoja advokāts Sergejs Magņitskis. Pagaidām gan nav zināms, vai šī nauda tiks konfiscēta par labu Lietuvas valstij vai arī atdota Krievijai.

Pirmstiesas izmeklēšana Lietuvā tika sākta pagājušā gada augustā pēc tam, kad Lietuvas ģenerālprokuratūra saņēma iesniegumu no juridiskās kompānijas "BrownRudnick". Šī kompānija pārstāv Lielbritānijas investīciju fondu "Hermitage Capital Management", kurā savulaik strādāja Krievijā ieslodzījumā mirušais advokāts Sergejs Magņitskis. Īsi pirms savas nāves Magņitskis apgalvoja, ka no Krievijas budžeta ir nelikumīgi izkrāpti 230 miljoni ASV dolāru.

Lietuvas prokuratūrai ir aizdomas, ka caur ārzonas kompānijas kontiem komercbankā "Ūkio bankas" notikusi naudas atmazgāšana 13 miljonu ASV dolāru (7 miljonu latu) apmērā, un arī šī nauda iegūta no Krievijas valsts budžeta krāpšanas shēmām.

Pērn rudenī ģenerālprokuratūra nodeva izmeklēšanu Kauņas apriņķa prokuratūrai, jo uzņēmēja Vladimira Romana kontrolētās "Ūkio bankas" galvenais birojs atrodas Kauņā.

Kauņas apriņķa prokurors Donats Puzins paskaidroja, ka minētā summa 2008.gadā nelikumīgi tika iegūta no Krievijas Federācijas budžeta un pārskaitīti uz ārzonas kompānijas kontiem "Ūkio bankas"". Tagad prokuratūra uz laiku ir iesaldējusi ārzonas kompānijas kontus, atļaujot tikai ienākošos maksājumus. Prokurors gan piebilda, ka kontos pašlaik ir vien 40 tūkstoši litu jeb nedaudz vairāk kā 8 tūkstoši latu.

Izmeklēšanas laikā nopratināti bankas pārstāvji, kas atvēra kontus, pilnvarotās personas, kas noformēja kontu atvēršanu, kā arī personas, kas tos pārvaldīja. Lietuvas likumdošana paredz, ka gadījumā, ja tiks pierādīts, ka nauda iegūta noziedzīgā ceļā, šo summu var konfiscēt par labu Lietuvas valstij. Prokuratūra pagaidām nav varējusi paskaidrot, vai konfiscēto naudu vēlāk varētu atdot Krievijai.

Jau ziņots, ka iepriekš Romanovs "Žalgiris" līdzjutējiem lūdza ziedot naudu komandas labā, lai vienība varētu veiksmīgi turpināt šo sezonu, bet pagājušajā nedēļā paziņoja, ka atsakās no slavenā Lietuvas kluba īpašnieka statusa.

Pirmā valsts, kas iesaldēja ar tā dēvēto Magņitska lietu saistīto krievu amatpersonu bankas kontus un līdzekļus, bija Šveice un vairākas tās bankas. Pašlaik tiek izmeklēta arī Latvijas banku saistība ar Magņitska lietas miljonu legalizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!