Foto: LETA

Ja Krievija oficiāli nolems bloķēt Lietuvas piena produkcijas importu, Latvija tās nelielā tirgus dēļ nekļūs par galveno piena produkcijas noieta tirgu, tā vietā koncentrējoties uz Ķīnas tirgu, sacīja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta pārstāve Jurgita Savickaite.

"Latvija nekādā gadījumā nebūs Lietuvas glābšanas riņķis, jo tirgus nav tik liels. Uz Krieviju eksportējam vairāk nekā 50% no kopējās saražotās piena produkcijas, tā ka raugāmies uz citiem tirgiem. Tuvākajā laikā tiks pabeigti pēdējie priekšdarbi, lai sāktu vērienīgu eksportu uz Ķīnu, kur ir liels potenciāls. Tāpat ne tuvu nav izsmeltas eksporta potences uz pārējām 70 valstīm, kurp tiek eksportēti piena produkti," sacīja Lietuvas dienesta pārstāve.

Viņa arī atzina, ka šodien vēl joprojām nav saņemts oficiāls paziņojums no Krievijas Federācijas, kurā būtu norādīts par jebkādu Lietuvas pārstrādes uzņēmumu ražoto produktu importa apturēšanu.

"Oficiālu vēstuli vēl joprojām neesam saņēmuši. Vienīgais, ko esam redzējuši, ir nedēļas nogalē saņemtā Krievijas galvenā sanitārā ārsta Genādija Oņiščenko preses relīze, kurā ļoti vispārīgā formā norādītas kaut kādas neatbilstības, kuras pat grūti komentēt. Runa ir par etiķetēm uz atsevišķiem produktiem, bet tas ir jautājums, ko var un vajag risināt citādā veidā, nevis ar boikotu," sacīja Savickaite.

Tāpat viņa norādīja, ka Lietuvā cer uz situācijas atrisināšanos, jo patlaban notiek attiecīgas sarunas Briselē, kur Lietuvas delegāciju vada Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta vadītājs Jons Miļus. Tāpat cerīgs sarunu iznākums tiekot gaidīts Maskavā, kur patlaban notiekošajā pārtikas izstādē "Zelta rudens" tiek plānota Lietuvas lauksaimniecības ministra Vigilija Juknas tikšanās ar Krievijas Lauksaimniecības ministrijas pārstāvjiem.

Kā ziņots, Krievija no 7.oktobra daļēji aizliegusi piena produktu importu no Lietuvas. Maskava par iespējamo Lietuvas piena produktu importa aizliegumu brīdināja jau pagājušajā nedēļā, šādu soli attaisnojot ar "sanitārijas un epidemioloģiskajiem riskiem".

Krievijas galvenais sanitārais ārsts informējis, ka Krievijas sanitārajiem standartiem neatbilstot Lietuvas piena pārstrādes kompānijas "Pieno žvaigždes", "Rokiškio pienas" un "Šilutes rambynas".

Jau septembra vidū Krievijas galvenais sanitārais ārsts paziņoja par Lietuvas piena produktu kvalitātes un drošības kontroles pastiprināšanu, skaidrodams, ka tajos esot atrastas antibiotikas. Oņiščenko arī pauda viedokli, ka Lietuva nepamatoti cenšoties saskatīt Krievijas prasībās politisku kontekstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!