Foto: DELFI

Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs par jauno Dņepropetrovskas apgabala vadītāju iecēlis par oligarhu saukto, vienu no valsts bagātākajiem cilvēkiem Igoru Kolomoiski. Pagaidu prezidents atsaucis vēl virkni apgabalu gubernatoru.

"Lenta.ru" vēsta, ka Kolomoiskis šajā amatā nomainīs Dmitriju Koļesņikovu. Tāpat pie jauna gubernatora ticis Doņeckas apgabals, kur Andreja Šišacka vietā iecelts uzņēmējs un futbola kluba "Metalurg" prezidents Sergejs Taruta.

Kolomoiskis ir arī Eiropas Ebreju savienības vadītājs.

Tāpat atlaists arī Harkovas apgabala gubernators un Reģionu partijas biedrs Mihails Dobkins, kurš iepriekš paziņoja, ka kandidēs maijā paredzētajās valsts prezidenta vēlēšanās. Viņa vietā šajā amatā iecelts Igors Baluta.

Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN skaidro, ka rīkojumus Turčinovs izdevis saskaņā ar Ukrainas konstitūciju – šajā valstī apgabalu vadītājus ieceļ un atsauc valsts prezidents.

"Delfi" jau vēstīja, ka Kolomoiskis ir Latvijas finanšu iestādes "PrivatBank" līdzīpašnieks. Banka ir pēc pamatkapitāla lielākais Ukrainas privātpersonām vai uzņēmumiem piederošais Latvijas uzņēmums. Latvijas kredītiestādes lielākais akcionārs ir Ukrainas vadošā banka "PrivatBank", kam tajā pieder 75%. Savukārt Ukrainas mātesuzņēmuma īpašniekiem Igoram Kolomoiskim un Genādijam Bogoļubovam katram Latvijas bankā pieder 9% tās akciju.

Dņepropetrovskā dzīvojošais Kolomoiskis tiek uzskatīts par otru vai trešo bagātāko cilvēku Ukrainā. Kolomoiskis tiek raksturots kā Janukoviča opozicionārs. Caur "PrivatBank" viņam pieder daļas vairākos Eiropas uzņēmumos. Savulaik žurnāls "Ir" vēstīja, ka abi "PrivatBank" akcionāri – Kolomoiskis un Bogoļubovs – tikās ar tā brīža premjerministru Valdi Dombrovski (V) un interesējās par iespēju iegādāties lidsabiedrības "airBaltic" daļas.

Ukrainas "PrivatBank" tolaik maksātnespējīgo banku "Paritāte" iegādājās 2001.gadā. Nozīmīga bankas akciju daļa (18 – 23%) nonāca arī Kiprā reģistrētās "Unimain Holdings" īpašumā. Finanšu un kapitāla tirgus komisija šim akcionāram noteica balsstiesību aizliegumu un pēc auditoru brīdinājuma par risku, ka tirgus uzraugs var bankai atņemt licenci, Kipras uzņēmumam piederošā bankas daļa nonāca privātpersonu – Kolomoiska un Bogoļubova īpašumā.

"Privatbank" minēta arī starp Magņitska lietā, iespējams, iesaistītajām bankām, caur kurām Krievijas amatpersonas atmazgājušas naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!