Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien parakstīja dekrētu par jauniem noteikumiem Krievijas valsts firmu darbības aizsardzībai ārvalstīs, darot to dažas dienas pēc Eiropas Komisijas (EK) lēmuma sākt pretmonopola izmeklēšanu pret Krievijas valsts dabasgāzes ieguves un piegādes kompāniju "Gazprom".

Dekrēts paredz, ka tādi Krievijas stratēģiskie uzņēmumi kā "Gazprom" drīkst sniegt informāciju par savu darbību ārvalstīs ārvalstu varas iestādēm tikai ar Krievijas valdības iepriekšēju atļauju.

Šīm kompānijām arī vajadzīgs Krievijas valdības akcepts, lai ieviestu grozījumus līgumos ar ārvalstu juridiskām personām, tostarp par cenu politiku.

Dekrēts ar nosaukumu "Pasākumi Krievijas Federācijas interešu aizsardzībai Krievijas uzņēmumu darbībā ārvalstīs" attiecas uz tā sauktajām stratēģiskajām kompānijām, kuras valdība uzskata par pārāk svarīgām, lai pārdotu to kontrolpaketes.

"Gazprom" šajā dekrētā nav nosaukta vārdā, tomēr tas parakstīts dažas dienas pēc tam, kad EK 4.septembrī paziņoja, ka ir sākusi pretmonopola izmeklēšanu pret "Gazprom", lai noskaidrotu, vai "Gazprom" varētu traucēt konkurencei Centrālās un Austrumeiropas gāzes tirgos, pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) pretmonopola noteikumus.

Putins svētdien raksturoja šo izmeklēšanu kā "nekonstruktīvu pieeju" un sacīja, ka Maskava vairs nav gatava subsidēt gāzes piegādes Austrumeiropas valstīm, kas tika darīts Padomju Savienības laikā.

Krievijas stratēģisko uzņēmumu vidū ir naftas un gāzes cauruļvadu un dzelzceļa transporta kompānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!