Foto: Publicitātes foto
Viens no pasaules starptautisko kurjerpasta tirgus līderiem Vācijas "DHL Express" (DHL) izmēģinājis bezpilota lidaparāta testa lidojumu, portālu "Delfi" informēja kompānijas pārstāvji.

Izstrādātais bezpilota lidaparāta prototips spēj pārvietot līdz 2 kilogramiem smagu sūtījumu un tā maksimālais pacelšanās augstums ir 100 metri. Viena lidaparāta izgatavošanas izmaksas ir aptuveni 40 000 līdz 50 000 eiro.

Tiesa gan, "DHL" nav pirmā kompānija, kas nāk klajā ar plāniem tuvākajā nākotnē pasta sūtījumus piegādāt, izmantojot bezpilota lidaparātus.

Pērn par līdzīgu nākotnes soli paziņoja ASV kompānija "Amazon". Uzņēmums gan drīz vien saņēma aizrādījumus no ASV Federālās aviācijas administrācijas (FAA), ka šāds privāto kompāniju bezpilota lidaparātu izmantošanas plāns pagaidām ir neiespējams.

FAA līdzīgi kā Eiropas Komisija (EK) norāda, ka aizvien nav sakārtotas likumu normas, kas aizsargātu cilvēku drošību un privātumu pret bezpilotu lidaparātiem, kas tiktu izmantoti komerciālos nolūkos.

DHL inovāciju eksperti gan uzskata, ka daudzu Eiropas pilsētu, tostarp arī Rīgas, plānojums un infrastruktūra būtu piemērota bezpilota lidaparātu izmantošanai nelielu sūtījumu piegādes servisa nodrošināšanai. Tāpat DHL loģistikas eksperti paredz, ka bezpilota lidaparāti nākotnē izmantojami arī, piemēram, ārkārtas medikamentu piegādei attālāku reģionu un grūti sasniedzamu teritoriju iedzīvotājiem.

Britu raidsabiedrība BBC prognozē, ka gan ASV, gan Eiropā bezpilotu lidaparātu izmantošana varētu tikt atļauta tuvāko piecu gadu laika, taču kompānijām jārēķinās, ka to darbību ierobežotu striktas likuma normas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!