Foto: Picjumbo
Dažu mēnešu laikā visi trīs lielākie Latvijas mobilo operatori paziņojuši par tarifu pieaugumu, to pamatojot ar paplašinātu pakalpojumu piedāvājumu un viesabonēšanas atcelšanu Eiropas Savienībā (ES).

Jau vēstīts, ka Eiropas Parlaments (EP) nobalsojis par viesabonēšanas maksas atcelšanu no 2017. gada 15. jūnija. Neilgi pirms gaidāmajām izmaiņām mobilo operatoru kompānijas Latvijā paziņojušas par tarifu paaugstinājumu. Uzņēmumu pārstāvji sarunās ar "Delfi" skaidro, ka vecie tarifu plāni esot novecojuši, tāpēc mainīts gan pakalpojumu saturs, gan cena.

Pirmais par izmaiņām šā gada marta beigās paziņoja "Latvijas Mobilais telefons" (LMT). No 1. maija visiem kompānijas klientiem stājās spēkā jauns tarifs, piemēram, piedāvājuma "Neatkarība", kas iepriekš sniedza neierobežotu datu apjomu, cena pieauga no 9,99 eiro mēnesi līdz 11,99 eiro mēnesī.

Kompānija, paziņojot jaunumus, skaidroja, ka jaunajā tarifu plānā iekļauts 2,51 gigabaitu liels bezmaksas datu apjoms ES valstīs. Ar pilnu LMT jaunu tarifu cenu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

Pagājušonedēļ un šonedēļ krietni lielāku ažiotāžu izraisījis "Bite" un "Tele2" vēstītais, ka no 1. jūnija cenas pieaugs arī minēto operatoru cenu tarifiem. Paši operatoru pārstāvji neoficiālās sarunās skaidro, ka tas nemaz nav cenu pieaugums, bet esošā piedāvājuma izmaiņas, palielinot piedāvātos pakalpojumus. Tiesa gan, klientiem, kuriem jau ir noslēgti līgumi, nebūs iespēja palikt pie vecajiem tarifiem, kas arī izraisījis pamatīgu sašutumu soctīklos.

Arī "Bite" cenas celsies par vairākiem eiro. Viens no "Delfi" aculieciniekiem portālam nosūtīja savu jauno līgumu, kas stāsies spēkā no 1. jūnija un palielinās esošo tarifa cenu par 38% – no pirms vairākiem gadiem noslēgtā līguma cenas 16,30 eiro līdz 22,50 eiro par tarifu plānu "Bite Neierobežots". Tiesa, ja šāds līgums pirmreizēji būtu noslēgts nesen, tad cenas pieaugums būtu no 19,50 eiro līdz 22,50 eiro mēnesī. Ar pilnu "Bite" jauno tarifu cenu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

"Klientu prasības pēc kvalitātes, interneta lietošanas apjomi un vēlme pēc ērtāka servisa arvien pieaug, un mums ir jābūt tam gataviem. Mēs attīstāmies, lai mūsu klienti pilnībā var izbaudīt iespējas, ko sniedz mūsdienu tehnoloģijas. Tā ir mūsu atbildība – būvēt, plānot, investēt un izstrādāt tādus piedāvājumus, lai klienti turpmāk varētu vairāk," pārmaiņas skaidro "Bite" vadītājs Kaspars Buls.

Tāpat kompānija skaidro, ka līdz ar cenas palielināšanu klientiem no 1. jūnija būs pieejami jauni labumi, proti, viedtālruņa ekrāna apdrošināšana un antivīruss.

Kā pēdējie par cenu paaugstinājumu paziņoja "Tele2". Kompānijas piedāvājums "Zelts Bezlimits", kas agrāk maksāja 17,99 eiro no 1.jūnija maksās 21,99 eiro. Ar pilnu "Tele2" jauno tarifu cenu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

"Vēlamies, lai arī Eiropā mūsu klientiem nebūtu sevi jāierobežo un jāatsakās no ērtajiem interneta lietošanas paradumiem. Tāpēc kā mobilā interneta līderis Latvijā nolēmām sagatavot mūsu klientiem patiesi izdevīgu piedāvājumu – trijos mūsu tarifu plānos bez ierobežojumiem lietot iekļauto mobilo internetu gan Latvijā, gan Eiropā," uzsver "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Tikmēr EP deputāts Krišjānis Kariņš, kurš bija par viesabonēšanas tarifu atcelšanas regulas atbildīgās EP komitejas pārstāvis, sarunā ar "Delfi" sacīja, ka 15. jūnija izmaiņas īsti nevar būt ar iemeslu tam, lai operatori celtu cenas, kā arī norādīja – ja to dara visi konkurenti vienlaicīgi, tad jautājums ir par regulatora uzraudzību.

"Valda brīvā konkurence un mums vairs nav monopols, tāpēc patērētājiem ir tiesības izvērtēt citu pakalpojumu sniedzēju piedāvājumu. Jā, varbūt viens vai otrs palielinās cenu, bet uz viņu rēķina atradīsies kāds, kurš pazemina, un tad tirgus nospēlē savu lomu," sacīja Kariņš.

"Ja visi reizē vienojas, ka jāpalielina cena, tad jau tas ir darbs regulatoram un jādomā, vai nav kartelis," viņš sacīja.

"Vēlos atgādināt, ka Latvijā aizvien ir vienas no viszemākajām mobilo operatoru cenām Eiropā. Vēl nesen runāju ar kolēģi Vācijā, kurš maksā 160 eiro mēnesī par telefona rēķinu, jūs varat ko tādu iedomāties Latvijā?" vērtēja Kariņš.

Jau ziņots, ka par tarifu sadārdzināšanos risku pērn brīdināja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Tā brīdināja, ka Telekomunikāciju vienotā tirgus regulas piedāvātie risinājumi rada riskus, kas var mazināt viesabonēšanas pakalpojumu pieejamību vai sadārdzināt Latvijas lietotājiem piemērotos nacionālos tarifu plānus.

Vēstīts, ka jau 2015. gadā EP atbalstīja Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē panākto vienošanos starp EP, Eiropas Komisiju (EK) un Padomi par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu visā ES no 2017. gada 15. jūnija.






Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!