Foto: Reuters/Scanpix
Pasaulē atpazīstamākā Somijas kompānija "Nokia", kas kļuvusi par leģendāru tehnoloģiju zīmolu, 12.maijā atzīmējusi dibinšānas 150. gadadienu.

Mūsdienās uzņēmums vislabāk pazīstams ar savu mobilo tehnoloģiju nodaļu, kuru tas 2013.gadā pārdeva "Microsoft". Savu darbību kompānija gan aizsāka jau 19.gadsimta beigās, ražojot papīru un gumijas produkciju. Video ieskats kompānijas pirmsākumos:

21.gadsimta pirmajā pusē "Nokia" varēja lepoties ar miljardiem eiro lielu peļņu un stabilu līdera pozīciju mobilo tehnoloģiju tirgū. Kompānija kā pirmā prognozēja interneta sniegtās iespējas mobilajās tehnoloģijās un attīstīja fotokameru iestrādi telefonos.

Taču, kā norāda "newyorker.com" tehnoloģiju apskatnieki, ar laiku tā piekāpās modernākajām "Android" un "Apple" operētājsistēmām, tādējādi strauji pazaudējot pozīciju tirgū. Tāpat, kā norāda portāla "nxtinsight.com" eksperti, "Nokia" pārāk paļāvusies uz esošajiem lauriem, aizmirstot par investīcijām jaunās inovācijās.

Pēc straujās pozīciju zaudēšanas "Nokia" par 7,2 miljardiem ASV dolāru mobilo tehnoloģiju kompānijas daļu pārdeva ASV tehnoloģiju gigantam "Microsoft".


Kompānija šobrīd nodarbojas ar mobilo tīklu infrastruktūras izstrādi un to ražošanas pakalpojumiem, kā arī izstrādā kartogrāfijas un ģeogrāfiskās lokācijas tehnoloģijas. Tā šobrīd nodarbina aptuveni 50 000 darbiniekus vairākās pasaules valstīs. 

Foto: Leģendārie "Nokia" tālruņi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!