Drošības apsvērumu dēļ varētu nākties slēgt Spilves lidlauku, pastāstīja Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Viņš norādīja, ka Latvijā ir notikusi Eiropas Savienības (ES) inspekcija aviācijas drošības jomā un būs jānovērš vairākas nepilnības. Viena no tām ir saistīta ar Spilves lidostu, kas atrodas starptautiskās lidostas "Rīga" kontrolējamā gaisa telpā, taču lidojumus no Spilves lidlauka nekontrolē par gaisa satiksmes organizēšanu Latvijā atbildīgā "Latvijas Gaisa satiksme". ES inspektori secinājuši, ka attālums starp lidmašīnām, kuras lido no Spilves lidlauka, un lidmašīnām, kuras nolaižas un paceļas no lidostas "Rīga", ir pārāk neliels, tādējādi radot drošības riskus.

Gorodcovs atzīmēja, ka šāds secinājums gan nebija pārsteigums. Spilves lidlauks tika sertificēts salīdzinoši nesenī, taču lidojumi no tā notikuši arī pirms tam. Bijuši arī atsevišķi incidenti saistībā ar lidojumiem no Spilves lidlauka, kad nav ievēroti visi drošības nosacījumi.

Pēc Civilās aviācijas aģentūras direktora teiktā, četru nedēļā laikā tiks izstrādāts plāns, kā novērst ES inspekcijā konstatētās nepilnības, tostarp attiecībā uz Spilves lidlauku. Viens no risinājumiem varētu būt lidlauka slēgšana.

Viņš skaidroja, ka abiem lidlaukiem ir jābūt koordinētiem - tehniski tas ir iespējams, taču prasītu papildu līdzekļus. Tuvākajā laikā par situācijas risinājumu paredzēts spriest ar iesaistītajām pusēm.

Civilās aviācijas aģentūra ir satiksmes ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde. Galvenās aģentūras funkcijas ir valsts politikas īstenošana civilās aviācijas drošības jomā un Latvijas interešu pārstāvēšana ES institūcijās un civilās aviācijas starptautiskajās organizācijās jautājumos, kas saistīti ar aviācijas drošību.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Informācija Spilves lidlauka mājaslapā liecina, ka patlaban tajā tiek nodrošināti lidojumi pārsvarā privāto lidojumu un pilotu skolu treniņlidojumu vajadzībām. Pašlaik lidlauku atļauts lietot gaisa kuģiem, kuru maksimālais pacelšanās svars nepārsniedz 5,7 tonnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!