Foto: stock.xchng
SIA "Agroleasing S.I.A." maksātnespējas process, kas 20 gadu laikā nav pabeigts, spilgti demonstrē pastāvošo haosu maksātnespējas sistēmā, pavēstīja Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Justīne Plūmiņa.

Komentējot portāla "Delfi" vēstīto par Tieslietu ministrijas (TM) doto uzdevumu atcelt administratoru no lauksaimniecības tehnikas nomas uzņēmuma "Agroleasing S.I.A." maksātnespējas procesa, asociācija min, ka tas spilgti demonstrē pastāvošo haosu maksātnespējas sistēmā.

"TM ilgstošā bezdarbība, nevērtējot problēmu cēloņus un neizstrādājot nozares politiku, kā arī pēdējā laikā veiktās nekonsekventās pseidoreformas tikai padziļina maksātnespējas nozarē pastāvošās problēmas," uzsver administratori.

Asociācija norāda, ka uzņēmuma maksātnespējas administratora Daiņa Dukura administratora sertifikāta darbība ir izbeigta jau 2014.gada 30.jūnijā, tomēr saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem viņš joprojām vada „Agroleasing S.I.A." maksātnespējas procesu.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par maksātnespējas procesa administratoru sertificēšanas kārtību sertifikāta darbības izbeigšanas gadījumā Maksātnespējas administrācijai ir pienākums iesniegt tiesā pieteikumu par administratora atcelšanu no administratora pienākumu pildīšanas visos viņa vadītājos maksātnespējas procesos, taču Maksātnespējas administrācija šādu iesniegumu tiesai joprojām nav nosūtījusi.

Modelējot situāciju, ja spēkā stāsies regulējums par valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem, kā rezultātā sertifikātu darbību varētu izbeigt liels skaits administratoru, administratori prognozē, ka Maksātnespējas administrācijas "nespēja operatīvi veikt administratoru nomaiņu, novedīs pie haosa lielā skaitā maksātnespējas procesu".

"Ja sertifikātus nāksies nolikt visiem 158 zvērinātiem advokātiem, kas vienlaikus praktizē maksātnespējas procesa administratora profesijā, procesu skaits, kuros operatīvi būs nepieciešams nomainīt administratorus, var sasniegt divus vai pat trīs tūkstošus," lēš asociācija.

Administratoru asociācija arī atgādina, ka Valsts kontrole, veicot revīziju "Vai valstī īstenotā maksātnespējas politika ir efektīva?" konstatēja trūkumus TM darbībā, neveicot sistēmisku maksātnespējas jomā pastāvošo problēmu izvērtējumu, bet kā vienīgo risinājumu piedāvājot pielīdzināt maksātnespējas procesa administratorus valsts amatpersonām.

Jau vēstīts, ka saistībā ar lauksaimniecības tehnikas nomas maksātnespējīgo uzņēmuma "Agroleasing S.I.A." maksātnespējas procesu, kas nav pabeigts jau 20 gadus, TM uzdevusi atcelt tā administratoru.

Ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Rancāne portālam "Delfi" pastāstīja, ka TM  valsts sekretārs ir uzdevis Maksātnespējas administrācijai maksātnespējīgās SIA "AGROLEASING S.I.A." lietas apliecinātu kopiju nosūtīt Rīgas apgabaltiesai vienlaicīgi ar pieteikumu par administratora atcelšanu no attiecīgā maksātnespējas procesa.

Maksātnespēja uzņēmumam tika pasludināta 1995.gada februārī, taču process aizvien nav pabeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!