Foto: LETA
Trešdienas rītā AS "Rīgas Centrāltirgus" ir pārņēmusi tirgus slēgtās teritorijas apsaimniekošanu un izbeigusi nomas līgumu ar nekustamā īpašuma pārvaldītāju SIA "Mercados", kura nomas maksas un komunālo maksājumu parāds pārsniedz 110 000 eiro, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Lēmums tirgotāju darbu un klientus neietekmēs, norāda "Rīgas Centrāltirgus". Nomas līgums ar nomnieku "Mercados" ir izbeigts pamatojoties uz nomas līguma saistību rupju neizpildi.

AS "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs norāda, ka "Mercados" ilgstoši un rupji ir pārkāpusi nomas līguma nosacījumus, gan attiecībā uz tirdzniecības noteikumu ievērošanas nodrošināšanu, gan konstatēto trūkumu novēršanu.

Turklāt "Mercados" ilgstoši nav veikusi apmaksu par saņemtajiem komunāliem pakalpojumiem, kā arī nav maksājusi nomas maksu par slēgto teritoriju.

""Mercados" katru dienu iekasē naudu no tirgotājiem, bet nomnieka parāda summa jau pārsniedz 110 000 eiro. Kur paliek nauda? Lai varētu nodrošināt pilnvērtīgu teritorijas apsaimniekošanas funkciju izpildi un nepieļautu turpmāku zaudējumu nodarīšanu visiem rīdziniekiem, "Rīgas Centrāltirgus" ir pārņēmis slēgtās teritorijas apsaimniekošanu. SIA "Mercados" ir acīmredzamas finanšu problēmas un neskaitāmi nomas līguma pārkāpumi, taču neskatoties uz nespēju pildīt elementārus līguma noteikumus, uzņēmums mēģina radīt formālu juridisku strīdu ar AS "Rīgas Centrāltirgus" lai arī turpmāk nemaksātu," norāda Morozovs.

"Esam vērsušies visās atbildīgajās valsts institūcijās un saņēmuši solījumus, ka katra iestāde rīkosies atbilstoši savai kompetencei un nepieļaus turpmākas "Mercados" prettiesiskas darbības," akcentē tirgus vadītājs.

Apakšnomas līgums ar "Mercados" ir izbeigts, pamatojoties uz nomnieka apsaimniekotajā teritorijā vairākkārtēji konstatētiem būtiskiem tirdzniecības noteikumu pārkāpumiem, kas nav novērsti pēc atkārtotu brīdinājumu izteikšanas, kā arī apakšnomas līgumā noteiktās nomas maksas samaksas termiņa neievērošanu.

2016. gada februārī, maijā, jūlijā un augustā AS "Rīgas Centrāltirgus" nosūtīja četras brīdinājuma vēstules "Mercados" par dažādiem pārkāpumiem, kurus nomnieka apsaimniekotajā teritorijā dokumentāli fiksējis Valsts ieņēmumu dienests vai Pārtikas un veterinārais dienests.

Piemēram, vairākās tirdzniecības vietās nav bijusi izvietota tirgotāja identifikācijas informācija un nav bijuši identificējami tirdzniecības dalībnieki. Atsevišķās tirdzniecības vietās informācija par tirgotāju nesakrita ar personu, kas noslēgusi līgumu par tirdzniecības vietas nomu.

Tirdzniecības dalībnieki veikuši tirdzniecību ar iepirktiem augļiem un dārzeņiem, bet tirdzniecības vietās nav tikuši uzstādīti elektroniskie kases aparāti. Tirdzniecības vietās atradusies prece bez tās izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, kā arī pretēji noteiktajam, tirdzniecība notikusi nenumurētās vietās – ejā starp tirdzniecības vietām.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru (UR) apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, "Mercados" UR reģistrēta 2012.gadā.

Kā darbības veidus firma norādījusi nekustamā īpašuma pārvaldīšanu par atlīdzību vai uz līguma pamata un sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu. 2015.gadā "Mercados" apgrozījums bija 541 404 eiro, savukārt peļņa – 69 930 eiro.

"Mecados" atbildīgais valdes loceklis ir Armands Gritāns un tas pieder Vadimam Astratjevam, Kristīnai Milerei un Annai Rutkovskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!