Foto: DELFI

Rīgas Centrāltirgus jaunais partijas Saskaņa jauniešu organizācijas vadītājs Andris Morozovs paziņojis, ka kāda iepriekš "Saskaņas" politiķiem piederējusī firma vairs tirgū nesaimniekos un tas izraisījis konfliktu, svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Morozovs amatā nomainīja Jāņa Urbanoviča (Saskaņa) biznesa partneri Anatoliju Abramovu, kuru vasarā apcietināja KNAB darbinieki. Jaunajā postenī Centrāltirgus šefs Morozovs demonstrēja apņēmību sakārtot tirgu, kur līdz šim darbojušies starpniekuzņēmumi.

Šonedēļ Morozovs un tirgus nomnieks, firma KN viens otru vaino kukuļa piedāvāšanā un pieprasīšanā Firma "KN Partneri" Centrāltirgū ienāca pirms 19 gadiem. Tā piederēja "Parex" bankas Kredītu un līzinga departamenta direktoram Mihailam Kameņeckim un šīs bankas darbiniekiem. Kad Rīgā pie varas nāca "Saskaņa", paplašinājās arī uzņēmuma "KN Partneri" teritorijas Centrāltirgū. Tai iznomāja zivju paviljonu un blakus esošo teritoriju. Firma savukārt, iznomāja to tālāk tirgotājiem.

2014. gadā Kameņeckis savas daļas "KN Partneri" pārdevis uzņēmējiem, kas apsaimniekoja Nakts tirgu. Uzņēmuma valdes loceklis Armands Gritāns raidījumam stāsta, ka "vīri no "Saskaņas" partijas solīja, ka šis līgums netiks pārtraukts".

"Kioski ir uzbūvēti ar nosacījumu, ka darbosies līdz 2019.gadam. Un, kā saka cilvēki, kas ieguldīja naudu šajā projektā, viņi ir nodrošināti, ka viņi varēs strādāt mierīgi un pelnīt un atpelnīt tos līdzekļus, ko viņi tur savukārt ir ieguldījuši priekšvēlēšanu kampaņā... iepriekšējā," tā uzņēmējs.

Kameņecka laikā firma plauka un zēla. Neviens neprasīja tai kaut ko darīt tirgus labiekārtošanā. Situācija jaunajiem īpašniekiem šovasar mainījās, kad Morozovs sāka vadīt Centrāltirgu.

Raidījums ziņo, ka "KN Partneri" ir aizdomas, ka ar viņa ziņu esot noorganizētas anonīmas sūdzības par Centrāltirgus pārdevējiem. VID sācis pārbaudes. Atradis, ka vairākiem nav kases aparātu, citi nav varējuši uzrādīt preces izcelsmi, vēl kādam nav bijuši sakārtoti darbinieku saraksti. Morozovs vērsies ar pretenzijām pret starpniekuzņēmumu. Tas atbildējis, ka, kā tirgotāji ievēro likumu, nav viņa problēma.

Pretenzijām bijis juridisks pamats, jo jau līgumā ar Kameņecka firmu bijusi iekļauta prasība, ka atbildība par tirdziecības likumību likumam gulstas uz "KN Partneri".

Gritāns situācijas risināšanā esot devies pie Morozova, bet viņš bijis lakonisks – pajautājis, vai Gritānam ir 600 000 eiro. "Es teicu – nav, nu tad mēs nevaram palīdzēt," situāciju ieskicēja uzņēmējs.
Tirgus direktors nenoliedz, ka viņam ar Gritānu bijušas vairākas sarunas pēc tam, kad administrācija firmai izteikusi brīdinājumu par līguma laušanu. 600 000 eiro viņš prasījis neesot. Viņš gan nenoliedz, ka nauda prasīta – summa esot bijusi mazāka un neesot prasīta saviem nolūkiem. Morozovs skaidro, ka centies piedzīt firmas parādus par nomu.

Pēc sarunas, kurā it kā esot apspriesti 600 000 eiro, firmas vadītājs Gritāns vērsies KNAB, savukārt Morozovs aizgājis pie Valsts policijas priekšneka Inta Ķuža ar sūdzību, ka Gritāns viņam grib iedot 30 000 eiro kukuli. Ķuzis to raidījumam apstiprinājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!