Foto: Rīgas dome

Līdz 2020. gada pavasarim plānots attīstīt un revitalizēt Rīgas Centrāltirgus degradēto teritoriju – pagrabu daļu zem paviljoniem un kanālmalu, portālam "Delfi" pavēstīja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas Centrāltirgus kvartāla degradētās teritorijas revitalizācijas 1. kārtas projekts paredz pārbūvēt Centrāltirgus degradēto teritoriju – pazemes pilsētu (pagrabu daļu zem paviljoniem) aptuveni divu hektāru platībā, kanālmalu un Centrāltirgus ielu.

Plānota Centrāltirgus zivju, sakņu, gastronomijas, piena un gaļas paviljonu pagrabstāvu un savienojošo tuneļu vienkāršota atjaunošana, Centrāltirgus teritorijas kanālmalas pārbūve no Maskavas ielas līdz Prāgas ielai un no Prāgas ielas uz Gogoļa ielas pusi un Centrāltirgus ielas, kā arī lietus ūdens kanalizācijas sistēmas pārbūve.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) uzsvēra, ka Centrāltirgus daļā pie pilsētas kanāla nākamo gadu laikā tiks veikta vērienīga rekonstrukcija, kas pēc "Rail Baltica" projekta laikā plānotās dzelzceļa uzbēruma nojaukšanas ļaus šai teritorijai kļūt par daļu vecpilsētas.

"Gar kanālu būs veloceliņš, tiks izveidota jauna kuģīšu un laivu piestātne, gājēju pāreja Vecrīgas virzienā," minēja Ušakovs. Pagrabu atjaunošana ļaus radīt jaunas darbavietas, viņš piebilda.

AS "Rīgas Centrāltirgus" valdes loceklis Kaspars Zauls atzina, ka tirgus kanālmalas un pagrabu rekonstrukcija ir sen gaidīts projekts, kas ļaus nodrošināt gājēju un velosipēdistu kustību kanālmalā, atjaunojot tramvaja pieturas un ceļa segumu u.c.

Būvprojektu par 230 tūkstošiem eiro izstrādās SIA "Baltex Group". Būvdarbiem, būvuzraudzībai un autoruzraudzībai paredzēts finansējums sešu miljonu eiro apmērā, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums būtu ap pieciem miljoniem eiro, bet Rīgas pašvaldības līdzfinansējums – 913 tūkstoši eiro.

Patlaban Centrāltirgus ārtelpai un pazemes telpām steidzami nepieciešami pārbūves un labiekārtošanas darbi, inženierkomunikācijas ir novecojušas un sliktā stāvoklī, uzsver domē. Rīgas pašvaldība šo projektu izvirzījusi kā prioritāru ERAF līdzfinansējuma saņemšanai.

Rīgas Centrāltirgu ik dienu apmeklē no 80 līdz 100 tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!